Постановките в Сатирата вече от 19.30 ч, антрактът – с чаша вино

Владимир Йончев 10 януари 2013 в 16:10 4666 2

Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър в София. Снимка: Бистра Величкова
Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър в София. Снимка: Бистра Величкова

От месец февруари представленията в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София ще бъдат с начален час 19.30 ч., а не както до сега 19 ч. Антрактът пък ще продължава до 30 минути и ще бъде придружен с почерпка с чаша вино и кетъринг.

Това съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

„Целата е хората да могат спокойно да се придвижат в задръстването в пиковите часове след работа. Досега представленията бяха обявени за 19 ч., но до 19.15 ч. винаги даваме толеранс, защото хората продължават да идват и е разбираемо – има задръстване, трудно се паркира в центъра“, допълни той. Сърменов обясни, че удължават антракта до 30 минути, защото за кратката почивка по време на по-дългите спектакли се образуват големи опашки пред тоалетните, особено дамските, което създава неудобство. „В зависимост от ситуацията, може да бъде и по-малко от половин час“, каза той.

По време на антракта вече ще предлагат за зрителите по чаша вино с малки хапки, за да направят престоя им още по-приятен и разтоварващ. А накрая на някои представления артистите ще слизат сред публиката във фоайето, така че да има възможност да разговарят с тях, както и да дават автографи. „Това се прави в големите столици по света. Вече и у нас трябва да го има, защото имаме отново звезди“, каза Сърменов.

Ремонт и нов дизайн на Сатирата

Други промени, които се плануват в Сатиричния театър, са голям ремонт и промяна на дизайна отвън и отвътре на сграда. Това ще започне през май месец тази година. Има идея фоайето да бъде направено като улица, която да изглежда като част от градски пейзаж. Усещането ще бъде подсилено с истински коли, а гардеробите, където хората оставят палтата си, ще бъдат направени като магазинчета. 

„От 2009 г. до 2013 г. средата, в която се прави театър, коренно се промени“, заяви Сърменов. „Първата причина е, че вече имаме звезди. 25 години след големите звезди като Калата, Татяна Лолова и други, в българския театър отново се появяват идоли. Това стана благодарение на сериалите. Младите хора имат нужда от примери, хора за подражание, и ние трябва също да спомогнем за добрите примери, така че идоли да им бъдат талантливите актьори, а не разни такива от Вип и Биг брадър“, сподели Сърменов, който самият е известен с ролята си на Милото в сериала „Седем часа разлика“. Той допълни, че втората голяма промяна в театралната среда са свободните продукции, с които театралните трупи трябва да се съревновават.

В тази връзка той сподели, че има едно пределно ниво и определен тип продукции, които са запазена марка на Сатирата и по думите му „не приемаме експерименти“. Като директор на театъра за него е важно залата да е пълна и зрителите да са доволни, което обаче не означава, че нивото на постановките ще пада.

"Вечеря за тъпаци" - идеалната постановка

Като пример за спектакъл, който е подходящ и за зрителя с претенции към висока култура, и за по-масовия зрител, той даде „Вечеря за тъпаци“ от чешкия режисьор Иржи Менцел. „Спектакълът се играе вече от 13 години в Сатиричния театър и се радва на голям зрителски интерес. Ето, ако някой се чуди какъв тип пиеси и спектакли търсим и поставяме, да гледа „Вечеря за тъпаци“ и ще разбере. Това е, към което се стремим“, каза Сърменов.

За по-добра приемственост между младите актьори, завършващи НАТФИЗ и навлизащи в професионалния театър, Сърменов дава поле за изява на спектакли на студенти, които подготвят в НАТФИЗ и представят на сцената на Сатирата. В момента има две такива постановки: „Конфуции“ и „Мъртви души“.

Освен това към Сатиричния театър отскоро репетира и играе постановки Детско-юношеска театрална студия „Дефисто“ с ръководител Димитър Еленов. В момента те играят представленията „Женско царство“ и „Приказки на Андерсен“.

„Целта е да си отглеждаме кадри и да ги възпитаваме“, коментира Сърменов.

Награда "Алеко Константинов" за съвременни пиеси

Той допълни още, че по повод 150-та годишнина от рождението на Алеко Константинов, в началото на април, се предвижда учредяването на литературна награда за нови, съвременни пиеси на името на писателя и публициста. За годишнината се предвиждат също така и много нови спектакли.

В момента текат репетициите на няколко премиерни постановки, които се очаква да излязат на сцената на Сатирата до края на театралния сезон. Спектакъл подготвят Здравко Митков с работно заглавие „Дон Жуан от Сохо“, Теди Москов, който все още избира между заглавията „Кандит“ и „Любовта към трите портокала“, скоро репетиции започва и Краси Ранков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!