И румънските зрители в капан между СМЕ и доставчици

Мая Младенова 30 декември 2012 в 18:16 3361 3

PRO TV
PRO TV

Ако българин отиде тези дни в Румъния и поиска да гледа телевизия, е много вероятно да получи дежа-вю.

Оказва се, че румънските телевизионни зрители са станали жертва на абсолютно идентичен търговски спор между телевизии и доставчици, какъвто остави без bTV по Коледа и стотици хиляди български абонати. Усещането за дежа-вю се подсилва от факта, че и в северната ни съседка от едната страна на спора са каналите на СМЕ (Central European Media Enterprises) - компанията собственик и на bTV.

Засегнати от търговския спор са абонатите на Dolce DTH Platform и мрежата на Romtelecom. От 3 януари 2013 г. те няма да получават сигнала на PRO TV и сродните й канали.

Romtelecom не се е съгласил да преподпише договора си с притежаваните от СМЕ канали заради поискана по-висока цена, съобщават румънски медии. "По време на преговорите, които започнаха през септември, Romtelecom не прие да плаща за програмите на ProTV справедлива цена спрямо това, което абонатите плащат на доставчика", се казва в съобщение на PRO TV. 
Oт там посочват още, че финансовите успехи на дистрибуторите на каналите на медийния гигант до голяма степен се дължат именно на програмите на PRO TV, което било показателно за това какво желаят зрителите.

Доставчикът Romtelecom от своя страна твърди, че е отворен към споразумение, но PRO TV е поискала значително увеличение на цената за излъчване на 11-те й програми, а това би оскъпило таксите на абонатите.

Romtelecom съобщава, че в замяна на тези 11 канала ще предложи на своите клиенти нови програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!