Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цеко Минев изхвърля ски учители от Витоша

Бистра Величкова 28 декември 2012 в 14:49 10124 19

Недоволство заради новите високи цени на лифт картите в Банско и Боровец. Снимка: БГНЕС
Недоволство заради новите високи цени на лифт картите в Банско и Боровец. Снимка: БГНЕС

Mного ски учителите на Витоша, Банско и Боровец ще останат без карти за лифтовете този сезон. Техните ученици пък ще останат без инструктори. Само на Витоша това ще провали ски ваканцията на над 1000 ученици.

 За скандала алармира сдружение "Българско ски училище".

Фирмата оператор на лифтовете - "Витоша ски" - отказва да продава карти на ски учители, които не са членове на направление „Български професионални ски инструктори“ към Българската федерация по ски. Това противоречи на закона за физическото възпитание, обясниха от сдружението.

Направлението „Български професионални ски инструктори“, в което ски учителите се задължават да членуват, за да практикуват професията си в големите български ски курорти, е създадена от Българската федерация по ски (БФСки), чийто председател е Цеко Минев. Той се сочи за опекун на „Витоша ски“ и главен двигател на проектите й, макар формално да не е собственик на фирмата. Тя е с офшорен собственик (Елора мениджмънт лимитед), регистриран на британските Вирджински острови, така че за реалния й притежател може само да се гадае. Според ски учителите той се опитва да превърне ски училищата в негови служители.

„Минев казва, че прави всичко в името на децата и на спорта. Но в Банско например, ако искаме да ползваме 30% намаление за сезонна карта, освен че се изисква въпросното членство, трябва да минем и през фирмата „Balkan Holidays“, собственост на съпругата на Минев (Радка Минева - бел.ред.)", коментира Мачирски. Според него в момента големите инвеститори "извиват ръцете" на министерството на икономиката, защото казват, че ски учителите правят големи печалби на техен гръб.

Всички - под контрола на федерацията

"Става въпрос за създаденото през 2010 година направление "Български професионални ски инструктори" към БФСки", обясни Аспарух Мачирски, ръководител на ски училище и спортен клуб "Мачирски". По негова информация на Витоша в него членува единствено ски училището на "Витоша ски", а на останалите училища лифт карти се отказват под предлог, че не са членове на направлението. Ски инструкторите могат да си купят карта като редови туристи, но при това положение нямат право да практикуват в планината, защото така извършват стопанска дейност.

Мачирски допълни още, че направлението е създадено „под претекст за повишаване на качеството на ски училищата и инструкторите.“ По думите му обаче ски федерацията не разполага със защитени международни програми за обучение на ски учители и признати в цяла Европа сертификати, както сдружение "Българско ски училище".

Парадокс е, че членството в новосъздаденото направление "Български професионални ски инструктори" се извършва на базата на документи, издадени от сдружението „Българско ски училище“, каза още Мaчирски.

Много ски училища членуват в сдружение „Българско ски училище“, което е международно признато. Ски учителите, които са част от него, не искат да променят членството си, като се присъединят към Направлението, защото ако го направят, те трябва да се откажат от този международен лиценз, както и от независимостта си на професионална организация.

"Ние по никакъв повод не сме били против едно партньорство, но не под формата, която спортната федерация ни предложи", каза Петър Янков, председател на сдружение "Българско ски училище". "Те искат, един вид дейността да мине към нея, тя да определя колко учители да работят. Тя да бъде един ментор на нашата дейност", обясни той.

За момента в ски училищата на Витоша са се записали около 1000 деца, които поради възникналите проблеми няма да могат да карат ски. Ски учителите от сдружение "Българско ски училище" търсят помощ от държавата, подавайки молби и сигнали в различни министерства. Ако до 2 януари догодина не бъдат удовлетворени исканията им, те предвиждат граждански протести.

Дежа вю

Миналата година "Витоша ски" приложи друга тактика за налагане над конкурентните й ски училища. Тя въведе четворно по-скъпи сезонни карти за ски учителите (около 2000 лева). Конкурентните учители обаче се оплакаха, че това е непосилна сума за тях и обжалваха новите цени на монополиста пред Върховния административен съд. ВАС постанови, че практиката нарушава Закона за защита на конкуренцията и разпореди цените за туристи и ски учители да се уеднаквят. Тогава шефът на "Витоша ски" Петър Петров коментира, че жалбоподателите "могат да си сложат решението на съда в рамка и да му се радват".

Забранено за конкуренти от други курорти

Всички лифтове на Витоша, с изключение на „Заека“ (пистата до хижа Алеко) са собственост на оператора „Витоша ски“ АД. В ръководството на този оператор са Петър Петров, който е и шеф на фирма „Юлен“, както и Георги Бобев, заместник-председател на БФСки.

В Банско има квота за 250 ски учители. Около 180 от тях работят за фирма „Юлен“, останалите 70, за да практикуват професията си трябва да са родом от Банско. Същата е ситуацията и в Боровец, където обаче титуляр в ски училищата е „Боро спорт“, а останалите учители задължително трябва да са от Самоков. Това означава, че ски учители от София не могат да обучават свои ученици на тези два ски курорта, както и в момента на Витоша, където отказват да им продадат карти поради отказ от членство в новооткритото Направление от БФСки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews