"Булбанк" иска предсрочно кредита от човека, който я осъди

Александра Маркарян 27 декември 2012 в 12:27 15764 33

"УниКредит Булбанк" Снимка: money.bg

"УниКредит Булбанк" поиска осъдилият я за незаконна лихва Пламен Стоянов да върне цялата оставаща сума от взетия от него кредит предсрочно или да продължи да плаща, както досега, без да има каквито и да е претенции към банката. Тя отказва да признае, че промяната на методиката на изчисляване на лихвата след сключване на договора за кредит е отменена от съда.

Това става ясно от писмо от банката до Стоянов, с копие от което OFFNews разполага.

Оставащата сума от главницата по кредита е 20 000 евро.

Ето какво се казва в писмото:

"Същевременно, тъй като между страните няма влязло в сила решение, което със силата на присъденото нещо да установява нищожността на която и да е точка, съответно клауза от Договор за банков кредит №1782 от 12.03.2007 г. и приложимите към него Общи условия, то дължимият от вас размер на лихвите и погасителните вноски остава такъв, какъвто е договорен за лихвите - в подписания от вас Анекс №5 от 11.09.2009 г., който обвързва както Вас, така и Банката, а именно годишна лихва от 7.03%, а за месечна анюитетна вноска по т.4.1.б от Анекс №6 от 30.122009 г. - в размер на 250.16 евро, на основата на който е формиран  и двустранно подписаният погасителен план.

На Стоянов е поставено условие - или да плати всичко дължимо до два месеца от датата на получаване на писмото, без да дължи лихви, или, ако не може да плати всичко накуп, ще трябва да плаща вноските си както досега, без повече да оспорва решенията на банката.

В писмото се казва дословно:

"Предвид изясненото по-горе, както и изразеното от Вас в хода на делата нежелание да заплащате на Банката така договорената цена, съответно волята и готовността на "УниКредит Булбанк" АД за доброволно изпълнение на съдебното решение ви предлагаме в срок до два месеца от датата на настоящото писмо да възстановите на Банката получените на основание Договора за банков кредит №1782/12.03.2007 неиздължени суми по кредита, след като си приспаднете присъдените Ви от "УниКредит Булбанк" АД с Решение №881/11.05.2012 по дело №7244/2011 на РРС вземания и разноски, както и присъдените ви разноски с решение №706/29.11.2012 на РОС.

Ако приемете  предложението ни за посочения в предходния абзац двумесечен срок "УниКредит Булбанк" АД няма да начислява и събира установените в Договора за банков кредит №1782/12.03.2007 лихви.

Невъзстановяването на дължимия кредит  в посочения срок в пълния размер на непогасената му част удостоверява, че занапред приемате да изпълнявате задълженията си по договор за кредит така, както са установени с него, без да ги оспорвате, а в случай на оспорване поводът и причината няма да е в Банката и няма да претендирате разноски от нея, които ще бъдат на ваш риск и за ваша сметка. В случай, че приемете тази възможност, следва да ни окажете сметката, по която да Ви преведем присъдените с решение на РРС суми".

Писмото е подписано от М. Фезлийска, директор управление "Правно и регулативен контрол" и пълномощник на законните представители на банката.

"Аз съм направо шокиран от факта, че "Булбанк" не приема решението на съда, а служителите ù се правят, че не са го разбрали в смисъла, в който всички останали са го разбрали. Натискът за предсрочна изискуемост си е направо изнудване", коментира Пламен Стоянов.

Стоянов и адвоката му вече са извадили изпълнителен лист и са го дали на частен съдебен изпълнител, за да получат присъдените от Русенския окръжен съд суми. До момента те не са платени доброволно от "УниКредит".

Стоянов е пуснал и нотариална заявка до банката да започне да изислява и месечната вноска по кредита според решението на съда - т.е. начислявайки лихвата на база EURIBOR + надбавката без компонента "Премия", който по-късно е бил добавен от банката с промяна на методиката, по която се изчислява лихвеният процент.

 

“УниКредит Булбанк” бе осъдена заради неправомерно взета лихва по ипотечен кредит, наложена с промяна в методиката, по която се е формирал лихвеният процент по кредита след подписване на договора за кредит.

Решението на Русенския окръжен съд е окончателно. То предвижда “УниКредит Булбанк” да плати неоснователно надвзетите 4677.68 лева лихви от Пламен Стоянов плюс разноските по делото. Договорът на Стоянов с „Булбанк“ е за ипотечен кредит в размер на 43 000 евро. Сключен е на 12 март 2007 г. Трябвало да го изплати до 5 март 2022 г.

В договора му е било записано, че лихвата се определя по два компонента – базовия лихвен процент (при сключване на договора той е бил равен на 6-месечния EURIBOR ( EURIBOR е средната лихва, при която банките в еврозоната си разменят срочни депозити) и надбавка, при която общият сбор на лихвения процент е бил 7.

С няколко анекса след сключване на договора банката променя методиката на изчисляване на лихвата. Така въпреки драстичното падане на EURIBOR в края на 2008 г. лихвата не се променя.

Пред съда Стоянов оспорва текста от Условията за усвояване, обслужване и изпълнение на задълженията на “Булбанк”, които ù дават право да увеличава едностранно годишния лихвен процент по кредита, без да е ясно дефинирано при какви условия може да става това.

Съдът постановява, че клаузата е неравноправна, отменя нея, както и последиците – надвзетата сума под формата на лихви по кредита.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!