Отговорът на ИАНМСП за скандалния конкурс във фонда за иновации

Владимир Йончев 21 декември 2012 в 20:47 4461 4

Късно в петък в редакцията на OFFNews получихме становището на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по нашата публикация "Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса".

OFFNews потърси ръководството на ИАНМСП днес около обяд и оценяваме, че в рамките на деня бе изпратено становище по публикацията.

Публикуваме го дословно:

Във връзка с Вашата публикация „Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса” от 21.12.2012 г. бихме искали да изразим становището на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, като отговорен орган по администрирането на цялостната дейност по Националния иновационен фонд (НИФ), относно направените в нея констатации.

1. Класирането на кандидати в рамките на Шестата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд е извършено съгласно Правилата за управление на средствата на Националния иновационен фонд (ПУСНИФ) (публикувани на сайта на ИАНМСП, рубрика НИФ/Кандидатстване).

Твърдението, че „договорите с определени фирми са сключени една седмица преди да излезе класирането на Шестата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд” е невярно, като в потвърждение на това бихме искали да Ви представим следната документирана фактология:

Оценителния процес на представените в рамките на Шестата конкурсна сесия проектни предложения протече по време на следните заседания:

18.10.2012 г. - заседание № 1

23.11.2012 г. – заседание № 2

26.11.2012 г. – заседание № 3

30.11.2012 г. – заседание № 4

03.12.2012 г. – заседание № 5

05.12.2012 г. – заседание № 6

07.12.2012 г. – заседание № 7

10.12.2012 г. – заседание № 8

На 14.12.2012 г. е представен доклад от председателя на Оценяващия комитет за Шестата конкурсна сесия на Националния фонд за приключването на работата по оценката на проектите, постъпили в рамките на конкурсната сесия за 2012 г. и предложение за финансиране на 36 броя проекти, чиито бюджети след проведени преговори са коригирани, проверени и се предлага на Изпълнителния директор на ИАНМСП да бъдат сключени с тях договори за финансиране. В съответствие с ПУСНИФ докладът е утвърден от Изпълнителния директор на ИАНМСП на 14.12.2012 г.

Съгласно чл. 35 (5) от ПУСНИФ класираните и некласирани кандидати се уведомяват писмено от Агенцията за резултатите от оценката в тридневен срок от утвърждаване на решението от изпълнителния директор на Агенцията, като в случай на некласиране се посочват мотивите за некласирането, изготвени от независимите експерти, оценили проекта, и утвърдени от Оценяващия комитет. Решението се изпраща на кандидатите с препоръчано писмо с обратна разписка, като в случай, че кандидатът не може да бъде намерен от пощенските служби, решението се поставя на видно място – във фоайето на сградата на Агенцията и кандидатът се счита за оповестен.

В рамките на горецитирания срок, а именно 14 – 18.12.2012 г., както класираните, така и некласираните кандидати бяха уведомени писмено за резултатите от класирането и съответно сключени договори с одобрените от тях. Съобщение за резултатите от Шестата конкурсна сесия по НИФ е публикувано на интернет страницата на ИАНМСП и е изпратено до медиите на 20.12.2012 г.

Бихме искали да направим още едно важно уточнение, касаещо твърдението Ви, че „според публикуваната в сайта на НИФ обява на сесията ще бъдат раздадени 5 милиона лева. От списъка на одобрените проекти става ясно, че са раздадени над 9 милиона лева”. Сумата от 5 милиона лева е предвидения бюджет на НИФ за 2012 г. В списъка, публикуван на интернет страницата на ИАНМСП, е посочена общата стойност на проекти, одобрени за финасиране в рамките на Шестата конкурсна сесия, като от определения за 2012 г. бюджет на фонда ще бъдат финансирани единствено първия и втория етап на проектите, одобрената субсидия, по които е в размер на 3 096 885,66 лева.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЙОНЧЕВ,

В заключение бихме искали да препоръчаме за бъдещите Ви журналистически материали по теми, касаещи дейността на Националния иновационен фонд, преди тяхното публикуване да потърсите мненията и необходима информация както от ИАНМСП, така и от Управителния съвет по НИФ, Оценяващия комитет, независими експерти и от поне няколко кандидати, участващи в конкурсната сесия. Препоръчително е също така да се запознаете с Правилата за управление на средствата на Националния иновационен фонд. Това би допринесло за коректно и по-пълно отразяване на темата. От страна на ИАНМСП оставаме на разположение при необходимост за съдействие при осигуряване на необходима информация.

 

Изпълнителна агенция

за насърчаване на малките и средните предприятия

Мнението на редакцията е, че цитираните в становището документи доказват нашата теза за грубо нарушение на процедурите и казват, че първо се провежда класиране, след това се уведомяват спечелилите и загубилите кандидати, а чак след това се сключват договори.

Разбираме обаче, че днес е последният работен ден преди Коледа и има обективна невъзможност веднага да проведем разговор, в който да зададем въпросите си за Шестата сесия на Националния иновационен фонд.

Затова с пресаташето на ИАНМСП г-жа Лана Мумджиева се разбрахме да зададем въпросите си в първия работен ден след Коледа.

За да има възможност тя да подготви изпълнителния директор за нашето питане, я информирахме, че ще зададем неудобни въпроси и за три от спечелените проекти, които на нас ни изглеждат скандални.

Ангажирахме се на 27 декември да изпратим въпросите си писмено и след това отново да се чуем, за да получим коментар по тях. След него ще потърсим и мнението на прокуратурата относно конкурса за иновационния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови