Галина Тонева обеща финансова ревизия в Прокуратурата

Юлиан Христов 20 декември 2012 в 14:18 1785 0

Галина Тонева. Снимка: БГНЕС, архив
Галина Тонева. Снимка: БГНЕС, архив

Ако бъда избрана за главен прокурор, ще направя подробна финансова ревизия на бюджетните средства на прокуратурата. Това каза по време на изслушването ѝ във ВСС зам. главният прокурор Галина Тонева.

Тя беше изслушана втора след Борислав Сарафов, с когото се състезава за поста на обвинител номер едно.

Тонева обеща да се потърси отговор на въпроса защо се е стигнало до натрупването на близо 5 млн. лв. компенсации, които прокуратурата трябва да плати по осъдителни присъди срещу нея в Страсбург. „Сумата е натрупана от дела, които не са само от тази година. Това са неизплащани обезщетения с лихви, които дължи прокуратурата“, обясни Тонева.

Освен финансова ревизия, тя обеща да инициира и проверка на делата, които са довели до осъдителни присъди срещу прокуратурата и ако има констатирани нарушения, да бъдат наложени дисциплинарни наказания на виновните за това  прокурори.

Тонева се обяви и за оптимизиране на администрацията във Върховната касационна прокуратура. В момента там работят 128 души. „Промяна в този щат следва да се направи отново след внимателен анализ. Трябва да се мине към оптимизиране към служителите в тези прокуратури“, коментира тя, като обясни, че един от начините това да стане е въвеждането на повече технологии, което ще облекчи и работата на прокурорите.

Тонева и съпругът ѝ живеят с 55 хил. лв. на година. Това са чистите пари, които остават на семейството, след като изплати дължимите суми към ипотечен кредит. Моите и на съпруга ми годишни доходи за 2011 г. са за над 80 000 лева – 60 000 лева мои, около 4000 допълнителни доходи от рента и хонорари, получих пари от баща ми, който почина, и доходите на съпруга му. Над 80 000 лева – общо, каза Тонева. Разходите по кредита, който имаме, са 25 000 лева, за нас остават 55 000 лева. Моето семейство, състоящо се от мен и моя съпруг, живее скромно, каза Тонева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови