Чудотворна икона пристига в България за Коледа

Борислава Бибиновска 20 декември 2012 в 22:56 2446 0

Светогорска мозаечна икона
Светогорска мозаечна икона "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристига у нас за Коледа. Снимка: bg-patriarshia

Чудотворната мозаечна икона "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристига в България в навечерието на Рождество Христово.

Иконата идва от манастира "Пантократор" в Света гора и ще бъде посрещната сутринта на 25 декември. Първоначално ще бъде положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничното богусложение ще отслужи наместник-председателят на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В служението ще вземат участие и светогорските монаси, които ще придружат иконата.

След поклонението в храма "Св. Ал. Невски" иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" ще отпътува за Варна и ще бъде дарена на Варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично".

Пристигащата в България светиня е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир "Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храм "Св. София" в Цариград, и която е била унищожена по време на иконоборството.

Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите отправени пред нея към Пресвета Богородица особено помагат на възрастни и немощни хора.

В България тя ще бъде съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора-Атон, водена от отец Епифаний, брат на манастира, епистат и член на светогорския Свещен Кинотис.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови