Сарафов: Прокуратурата се провали тотално по делата срещу корупцията

Юлиан Христов 20 декември 2012 в 10:56 1981 0

Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

В последните няколко години прокуратурата постигна значителни успехи по делата с организираната престъпност и се провали тотално по делата срещу корупцията.

Това каза по време на изслушването му кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов. Спецпрокурорът заяви пред членовете на ВСС, че грешките на прокуратурата по тези дела трябва да бъдат посочени, за да бъдат избягвани занапред.

"Има над 96% осъдителни присъди, 4-те процента оправдателни присъди са от т.нар. знакови дела, за съжаление. Братя Галеви не са в тези по-малко от 2% присъди, които са приведени в изпълнение", подчерта Сарафов.

Той обясни, че само в България съществува практиката да се пишат обвинителни актове от по няколкостотин до няколкохиляди страници. 

Сарафов, който в момента е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура, отговори и какво би направил като главен прокурор по три шумни казуса - ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев и поведението на зам. градският прокурор Роман Василев, който тогава го нарече "абсолютен престъпник"; осъдителната присъда срещу България за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра и присъдата срещу страната за изтезанията срещу Юрий Ленев, който беше разследван за убийството на бившия премиер Андрей Луканов.

Спецпрокурорът обясни, че срещу колегата си Роман Василев няма да инициира разследване, тъй като той вече е бил наказан за поведението си и според него въпросът е решен. По отношение на Чакъра вече е водено наказателно производство, което е приключено, така че и по него не би предприел производство. При последния случай Сарафов обясни, че не познава фактите, и не може да вземе отношение по него. 

Христо Василев-Ицо Папата, който в момента е в следствения арест, е подал сигнал срещу Сарафов, която касае дейността му като следовател от 2001 година. Тогава в Софийския окръжен съд е образувано дело по случай за отвличането на двама души през 1998 година във Волуяк. Делото било дадено на Сарафов, като по-късно е издаден обвинителен акт срещу 13 души. Василев съобщава и за ударен от Сарафов обвиняем по време на разпит. По тези случаи не е правена проверка. Тогава ръководител на Окръжната прокуратура е била Маргарита Попова, която е била пряк началник на Сарафов. 

Папата е в ареста по обвинения за изнудване.

Твърдо убеден съм, че сигнали от такива хора повишават моя авторитет, защото се вижда, че аз върша своята работа. След като такива лица пишат жалби срещу мен, аз го смятам за актив. С поредния сигнал срещу мен, г-н Василев вдига моя авторитет срещу вас, отговори Сарафов.

Той даде обяснения и за притежаваните от него три апартамента в "Люлин". Това са апартаменти, които са купувани от неговия дядо и родителите му, след като те се развели. "Тези апартаменти не ме правят богат", каза Сарафов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови