Днес е Игнажден

Николаос Цитиридис 20 декември 2012 в 07:47 1240 0

Днес е Игнажден. Снимка БГНЕС
Днес е Игнажден. Снимка БГНЕС

Днес Българската православна църква празнува Игнажден - ден, в  който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. Обикновено с днешния празник започват и коледните тържества.

В Източна България на този ден е първата коледна вечеря.

Характерен за този празник е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде следващата година. Ако първият гост в къщата е добър и влезе с пълни ръце, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех.

Според народните вярвания днес жените не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

Днес не трябва да се взима и иска нищо назаем.

Свещеномъченик Игнатий Богоносец бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието впоследствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Осъден е на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Имен ден днес празнува: Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови