Легия "Антимафия": Хероинът влиза през битума за магистрали

Владимир Йончев 18 декември 2012 в 12:03 19620 17

Петър Якимов
Петър Якимов

Петър Якимов е един от лидерите на студентските протести през 1997 година.

От 2007 година е говорител на Българска легия "Антимафия", която се опитва да противодейства на корупционните практики в държавните институции и редовно подава сигнали за действия или бездействия на отговорните институции, както и от липсата на воля в управляващите през годините, независимо от техния цвят, за решаване на натрупаните проблеми в областта на ефективния контрол по границите и митническата политика.

Легията е първата и единствената досега, която каза кои са хората с прякори в митниците.

 

- Г-н Якимов, в последните дни се заговори за нов път на наркотиците. Вие имахте няколко медийни изяви, в които обяснихте, че наркотиците влизат през битума, който е суровина за строежа на магистралите. Каква точно е схемата, как става това?

- Както Вие правилно уточнихте, с битума се строят магистрали. Той пристига на блокчета. Вътре в самите блокчета, преди да бъде натоварен в кораба, в част от тях се вкарва наркотик. Обикновено пратките са между 200 и 700 кг чист хероин, който е с чистота 99. Пазарува се от Иран, тъй като Иран е най-големият производител на битум. Тук блокчетата се разбиват, хероинът се разрежда до чистота 60% и заминава към Европа.

- С кораби или с камиони пристига в България?

В зависимост от начина на спедиция, по принцип по-безопасно е с кораби.

Хората, които се занимават с тази дейност, знаят в коя част от доставката, грубо казано, в кое от кубчетата има наркотик.

Разтоварват кораба, отделя се частта от пратката, в която има наркотични вещества, тя отива до съответното депо, там се вади хероинът, той се разрежда до чистота 60%, товари се на камиони с българска или европейска регистрация и продължава за дестинация Европа. Дестинацията почва от Австрия и завършва в Англия, от това кой е крайният получател. Най-големите пратки в момента отиват за Холандия, която ни прави пречки за Шенген.

- Доста странно.

Странно, но е факт. Ще ви кажа още един случай – хашишът, който заловиха господата от ГДБОП с Флоров и Цветанов, също бе предназначен за Холандия. Той бе 17 т, а това е достатъчно голямо количество за каквото и да е наркотично вещество. Там е 100% доказано, че дестинацията е Холандия.

- Доколкото знам, официалната статистика сочи, че в последно време трафикът на наркотик е намалял в много десетки пъти?

- Няма такова нещо като намаляване на трафика на хероин поради простата причина, че България се намира на пътя на хероина от векове. Два са основните пътища – единият е през България, независимо дали ще мине през Турция или през Грузия и ще влезе при нас през ферибота, другият е през бившите съветски републики – Русия, Украйна, но там в последните няколко години има политически проблеми. Така че не само, че не е намалял, но се е и увеличил. Ние тук говорим за големи количества хероин, които са предназначени за транзит към цяла Европа.

- Поне в статистиките на гранична полиция трафикът е намалял.

- За миналата година имаше задържани 600 гр кокаин, а за тази година има задържани 0 гр амфетамини. Това не означава, че България не произвежда и не изнася амфетамини или че в България хероинът не се намира по-лесно от хляб.

- Какво е обяснението? Официалното обяснение на властта е, че каналите на наркотиците са пресечени?

А Вие какво очаквате, да Ви кажат, че ги пускат контролирано ли?

 - Има 2 варианта - или са много некадърни граничните власти и нищо не хващат, или има контролирани канали.

- Да обясним на читателите какво значи контролирани канали – не контролирани от държавата с цел да бъдат хванати, а контролирани от определени хора на високо ниво в митниците или МВР и съответните хора, които винаги са близо до управляващите, независимо за кое правителство става въпрос. Това е контролиран канал в лошия смисъл на думата.

- А знае ли се кои са тези хора, Вие споменавате едни прякори?

- Прякорите и имената, които споменаваме, ги споменаваме от две години за въпросните хора. Предишните при предишните правителства - Цайса и Марадона, също сме ги споменавали. И никое правителство досега не е излязло да каже „вие сте прави“ или „вие не сте прави“ и никой, колкото и подробно да сме ги описвали, не се е обадил да ни осъди и да се познае. И така ще бъде и при следващото правителство, независимо кое е то.

- Какъв е проблемът, защо се говори с малки имена и прякори, даже съм забелязал, че и вътрешният министър използва малки имена и прякори, когато става въпрос за...

- Ние говорим по този начин, по който вътрешният министър Цветанов си направи предизборната кампания през 2009 г. Обясняваше, че двама големи бандити, единият по прякор Марадоната, а другият – Цайса, ще влязат в затвора, когато те дойдат на власт. И ние понеже знаем кои са тези хора, дори и двамата ги познаваме лично, знаем, че не бяха подведени под отговорност, нито са били следствени.

- Как живеят тези хора сега?

- Единият е щастлив милионер в Гърция, другият е щастлив земеделски производител на домати в Сандански. Единият, понеже се занимава с правни въпроси, води дела на повечето от уволнените и съкратени митнически служители по времето на Ваньо Танов. И понеже е професионалист, има успеваемост 90%.

- Кои са хората, които смениха Марадоната и Цайса?

- Ние имаме редица изяви, в които винаги споменаваме няколко имена. Едното е името на Каратиста, другото е името на Бърборкото, името на Светльо Белото, има и един нов герой Ванко.

- И какво правят, кой е най-интересният и най-високо в йерархията?

- Горе-долу те твърдят, че работят за едни хора, за ръководството на нашето управление – независимо дали ще ги наречете Цветанов, Борисов, ГЕРБ – това е въпрос на риторика.

Техният бизнес е от осигуряване на патрони за ловните дружинки на ГЕРБ до трафик на наркотици, рекет, организирани престъпни групи с цел побои, организирани престъпни групи за контрабанда и всичко, от което се печели пари. Светльо Белото, например, се е специализирал в пране на пари и проституция. Това е единственият, когото Цветанов от две години не успява да залови, въпреки че офисът на Светльо Белото е на по-малко от 300 м от офиса, който последно бе ударен от Цветанов и ГДБОП с твърденията, че е публичен дом. 

- Твърдят, че работят и лъжат или наистина работят?

- Не само, че твърдят, че работят. Ние сме достатъчно убедени в това, което изнасяме. Не забравяйте, че аз съм донесъл записа в съответната телевизия (става дума за телевизия Алфа, участието на Петър Якимов можете да видите ТУК) и аз гарантирам истинността на този запис.

- В този запис не се разбира дали тези хора говорят, за да злепоставят властта, или наистина те са точно мафиотите, които въртят каналите.

- Аз бих се измъкнал от този Ваш въпрос така - попитайте ги тях. Аз съм Ви донесъл един запис и съм Ви преразказал това, което те говорят. Двамата човека в записите ние ги познаваме лично, готови сме да ви дадем истинските им имена и ЕГН-тата. Просто единият човек е пострадал неколкократно физически, както и неговото семейство и той няма нищо общо с тази схема. В записите се чува, че се опитват да го натискат. Другият човек го познаваме като организация има-няма от 2000-та година.

- В каква светлина го познавате?

В светлината, че той твърди, че е близък до премиера и до зам.-премиера Цветанов. Затова разполагаме с хора, които са готови да дадат показания, но пред новия главен прокурор.

- Колко близък? Виждат се, чуват се, работили са заедно?

Два пъти в седмицата да пият бира според Вас достатъчно близко ли е?

- Даже прекалено близко. Какво амплоа има в цивилния живот?

В момента е щастлив безработен пенсионер и се води на неофициална заплата при една от най-големите групировки, за която ние твърдим, че има по-голямо влияние в страната от самия премиер.

- Кой може да е този човек, който да има повече власт от Бойко Борисов.

Да Ви го кажа с прякор или с име и прякор?

- С каквото може.

- Пашата се казва.

- Този човек е на щат при Пашата?

- Поне той така твърди пред нас. Аз не съм виждал разписка за възнаграждание или получен хонорар. Не мога да Ви представя и фактура за покупко-продажба на наркотични вещества. Ако Вие можете да ми предоставите, с удоволствие ние ще поемем случая.

- А тези пари, които влизат през наркотиците, какъв е пътят им оттук нататък?

Няколко са вариантите. Да уточним, че вече не си представяме едни куфарчета, които се носят по едни централи, както беше твърдението 97-98 г. или 2004-2005 г. Всичко минава през банкови преговори и офшорни компании. Предпочитаните офшорни зони за мръсните пари са в арабския свят, не знам по какви причини, може би режимът е по-лек. После минават задължително през друга офшорна и след това се връщат към компании, които са регистрирани в ЕС,  в полуофшорни зони, каквато е Люксембург, и оттам минават към определени банки като чуждестранни инвестиции. С част от тях директно се купуват недвижими имоти като хотели по зимните ни курорти, хотели по морето. С друга част от тях - ще Ви прозвучи много скандално, но аз съм длъжен да го спомена, се купуват електронни медии.

- Електронни медии с пари от наркотици?

- Пак ще ви го повторя – с препрани пари от наркотици. Ако видите всички медии в България, те не са собственост на български фирми. Те са собственост на офшорни компании. Един прост въпрос – толкова ли е тайно кой притежава телевизия или радио, или интернет сайт? Не виждам защо винаги трябва да играем през офшорни зони или съсобствеността на съответните български медии е с акции на приносител. Според мен не е незаконно да развиваш телевизия и не е престъпно да си журналист.

- Аз си задавам друг въпрос. Вие, една неправителствена организация, знаете, че на върха на тази пирамида е някакъв човек на име Каратиста, знаете го кой е, знаете му имената. Защо държавата не го знае?

- Държавата го знае. Нашето правило е, че преди да се обърнем към медиите, сме уведомили компетентните служби. В случая това са прокуратурата, ГДБОП и ДАНС. След като сме ги уведомили и сме преценили, че е минало достатъчно време – повече от една година, и няма никакви резултати, за нас това означава няколко неща. Или някой не иска да си свърши работата, или престъплението е достатъчно сериозно и изисква още дълго време, но проблемът е, че този мандат свършва.

Значи компетентните органи имат от повече от година сигнал, в който са вкарани трите имена на човек с прякор Каратиста, който се занимава с наркотрафик. И досега няма отговор от компетентни органи, че сме в грешка.

Компетентните органи имат множество сигнали от нашата организация в периода от октомври 2009 г. досега, в които са описани множество лица. По част от тях не само са взети мерки, а се е пристъпило и към арести. Не говорим само за наркотрафик.

- Какво значи това? Че е започнал е да се разплита каналът?

- Има арести и съответно хората са получили обвинения, но тъй като това е дълъг процес още няма влезли в сила присъди, говорим за това управление. За по-голямата част от сигналите реализациите са от специализираната прокуратура. Да обясним какво значи това – специализираната прокуратура се занимава изключително с организирани престъпни групи и тежки криминални престъпления. Тук не говорим за случаите, когато някой е откраднал 20 лв. от бабата. Говорим за случаи, в които поне трима души са се събрали с цел – да ощетят държавата или да нарушат закона.

- А срещу лидерите, които са на върха на пирамидата, нещо прави ли се?

- Във всички наши сигнали ние описваме цялата схема на престъпната група. От естеството на престъплението до организаторите, до начина на извършване на престъплението, до изпирането на пари и до това къде са тези пари, къде са вложени. Искам да е ясно едно – когато човек прави дадено престъпление, единствената му цел са парите и влиянието. Изкарваш повече пари, почваш да купуваш влияние с целта това влияние да ти донесе още повече пари и то обикновено завършва с участие в политическия живот.

- Тоест компетентните органи имат много схеми от вас и при по-дребните са постигнали резултати?

- Не, компетентните органи са постигнали резултати и при големи схеми по определени практики, свързани с наркотрафик и корупция. За същите успоредни практики, където твърдим, че са свързани с управляващите, резултат още няма. Това не означава, че тези разработки са прикрити. Твърдим, че е минало достатъчно време, за да получат реализация. Освен това законът е такъв, че ако сигналът ни не е верен, ние трябва да получим известие от прокуратурата. Имаме някои известия от прокуратурата, които посочват, че нашите сигнали не съдържат нарушения.

- Разработката не е приключила и от това следва логическото обяснение, че компетентните органи работят по сигнала за човек, който се среща два пъти седмично с премиера.

- Може и така да го формулирате. В това, че се среща два пъти седмично с премиера, няма нищо престъпно. Престъпно е, когато въпросната личност събира пари от наркотрафик, занимава се с побоища, изпълнява държавни поръчки през корупционни практики, контролира банкови парични потоци, настъпващи през Европа към България и твърди, че са свързани с висшето обкръжение на ГЕРБ.

Или службите продължават да работят сигнала, или са го „вдигнали на трупчета“ и чакаме по-добри години.

- Какво значи, че са го вдигнали на трупчета – чакат да дойде времето, когато няма да има политически чадър?

- Такова е законодателството в България. Една разработка може да не приключи за една година, а за десет със същия неуспех, с който може да приключи и за една седмица. Защото имаме и такива случаи. При престъпления, които трябва да се разследват за повече от една година, като пране на пари, ние имаме отговор за 20 работни дни, че нашият сигнал не съдържа данни за престъпления. А схемата е класическа от всички учебници за пране на пари.

- Преди няколко дни в „Телевизия Алфа“ пуснахте един запис, в който едно лице, за което твърдите, че е високо в йерархията, коментира друго лице, за което твърдите, че е още по-високо в йерархията на контрабандните канали. Какви са тези хора?

- В телевизия "Алфа“ пуснахме само една малка част от разговора – 20 секунди. Целта на този запис не беше да направим нещо жълто, а да илюстрираме самите хора на ГЕРБ с какъв цинизъм обясняват начините, по които работи върхушката на ГЕРБ. Имената на двамата човека са в организацията ни, ще ги предоставим и на Вас. Не сме ги казали официално, защото сме подали сигнал и чакаме службите да работят. За да не останете с грешно впечатление, че това е най-силната част от записа, ние сме Ви донесли още няколко части от записа. В тях става ясно как същото лице коментира, меко казано, ужасяващи неща. Искам дълбоко да подчертая, че носим записа, за да видите какво самите гербаджии твърдят за ГЕРБ.

- А сигурни ли сме, че този човек е от ГЕРБ?

- Този човек го познаваме от 10 г. и сме абсолютно убедени, че е близко до премиера.

- Човекът, който разказва или този, за когото разказва?

- И двамата.

- Само да припомня записа от „Алфа“: Там говори човек на име Ванко, който е какъв?

- Който е един от обкръжението на премиера, по неговите думи. Имаме човек, който е готов да даде свидетелски показание пред прокурор и разказва с какво се занимава друг човек, който пак е близко до премиера. Това са негови думи, не са наши твърдения.

- Значи решението на това е да се разбере какво е мнението на премиера, дали ги познава тези хора и дали наистина са му толкова близки.

- Ако единият от описаните от нас хора в действителност по някакъв начин е обвързан с държавата като представител на енергийна фирма, ако е бил в парламента, това наистина е притеснително.

А ако човекът, който твърди това е излъгал, той би трябвало да понесе наказателна отговорност за думите си.

- За клевети към човек, който е представител на държавата?

- Да. Или да излезе и да каже „аз се напих, излъгах“, няма проблем. Човекът, който е правил записа, е готов да даде свидетелски показания. Не му казвам името, защото той вече е пострадал физически, за което е подал сигнал към компетентните органи.

Да ви кажа, той не е единственият запис, те са над 40, но ние няма да правим жълтини. Но когато идва при мен един човек, който казва „знаеш ли, че ГЕРБ държи прокурори, съдии, служители на МВР на заплата“, като под заплата разбираме нерегламентирани плащания, за мен това е притеснително и заслужава обществото да знае за тези твърдения.

- А има ли натиск срещу вас за тези твърдения?

- Когато е имало натиск, своевременно сме подали сигнал към съответната служба.

- А тяхната реакция каква е?

- Тяхната реакция до този етап е, че работи.

- В излъчения от „Алфа“ запис има една много интересна реплика. Записаният Ванко твърди, че човекът, за когото говори и за когото вие казвате, че е на върха на пирамидата, е 50% мафия и 50% държавен служител. Това какво означава, че отиват някакви отчисления от трафика към държавата или... ?

- Човек, който работи за мафиотска структура, е официален представител на държавата в съответните предприятия. Имаше и твърдение в записа, че той работи и за Бойко. Какво означава това? Или работи като мафиот за Бойко, или работи като представител на държавата, но той, всъщност, е мафиот. От 8 до 17 ч. защитава интересите на държавата, а от 17 до 8 ч. той си е просто мафиот. Но когато то е представител в стратегическо предприятие за държавата, това за мен значи, че мафията вече е влязла в държавното управление. Думичката мафия означава точно това – срастването между държавното управление и мафиотски структури.

- А в данните, които сте дали на компетентните органи описано ли е, че той е представител на държавата в тази и тази компания?

- Компетентните органи имат това, което им е необходимо – три имена, ЕГН, мобилен телефон. Това не са само тези въпросните трима души, а 40 човека на различни нива в държавни предприятия или в държавни институции. За част от тях има готови реализации, които вече приключиха, за други нямаме реализация. Имаме два отговора, единият от прокуратурата, другият от специализираната прокуратура, за които се твърди, че в нашите сигнали няма извършени нарушения. Ние продължаваме да твърдим, че това не е точно така.

- В записа се твърди още, че те са помагали на ГЕРБ за изборите. Какво означава това?

- Трябва да попитате човека, който го твърди. Аз мога да ви кажа моето тълкуване.

Намирам едни пари, които отиват в предизборната кампания на ГЕРБ. Там има едно уточнение „ама те са истински“. Хубаво, сигурно са истински.

Следващото твърдение е: И те сега му се отблагодаряват. Аз това питам – как точно му се отблагодаряват?

Има твърдение, че при въпросния човек и въпросната партия половината ДАНС, половината ГДБОП, половината съдии са на заплата. В смисъл, че ГЕРБ явно са добър работодател, аз така го разбирам. Може да се занимават със социална дейност – ГЕРБ да подпомага бедните държавни служители.

- А тези пари, които са били за изборите за ГЕРБ, как са влезли. Официално, неофициално?

- Трябва да питате човека, който го твърди. Ние просто искахме да покажем на обществото човек близък до ръководството на ГЕРБ, от самия ГЕРБ, какви коментари дава пред нас, образно казано. Ние не сме се събрали да играем табла, той знае с кого разговаря.

------------

Линк към предаването в телевизия "Алфа"

Линк към записа, предоставен на OFFNews от Петър Якимов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!