Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стари F-16 заменят МиГ-овете

Юлиан Христов 18 декември 2012 в 09:19 3096 9

Един от португалските F16 MLU
Един от португалските F16 MLU

За нуждите на армията ни ще бъдат купени използвани изтребители, а за някои от участниците в надпреварата за продажба на бойни самолети участието е предрешено. 

Това стана ясно от изказването на военния министър Аню Ангелов пред БНТ във вторник. Министърът обясни какви са някои от критериите, по които военните експерти са подбирали изтребителите.

Министърът е категоричен, че това няма да са претендентите в надпреварата, които не предлагат въоръжение. В случая това са шведските „Грипен“, които освен, че не предлагали въоръжение, нямали и системи за целеуказване. В същото време от предишни изказвания на министъра става ясно, че предлаганите нови изтребители „Юрофайтър“ на европейския международен консорциум EADS са прекалено скъпи за възможностите на бюджета. И двете компании предлагат нови самолети, като предложението на шведите е цената на изтребителите да е като за самолети втора ръка, а предложението на EADS е както за нови, така и за стари изтребители.

След стесняването на кръга в надпреварата остават само употребяваните F-16, които трябва да договорим със съответното правителство. За тези самолети има шест предложения, отбеляза министърът. Индиректно той посочи върху кое предложение се е спряло министерството - според него португалските изтребители са модернизирани и ремонтирани на всеки три години, което удължава живота им. „За нас не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот още му остава. Когато говорим за „стари“ самолети, ние не отдаваме значение на това кога са произведени, а какво могат да правят“, каза министърът и обясни, че някои от страните предлагали дори самолети, които не били оборудвани изобщо.

Руските МиГ-29, с които армията ни разполага, имат ресурс до 2028 година. Те обаче нямат съвместимост с НАТО-вските стандарти и системите ги разпознават като вражески самолети.

Тази седмица вероятно в Министерски съвет ще бъде внесено предложението на военния министър, с което кабинетът му дава мандат за водене на преговори за купуване на изтребители. Миналата седмица тази точка от заседанието на кабинета беше оттеглена, защото не беше минало съгласувателните процедури с останалите министерства.

Конкурсът за купуване на нов изтребител е в ръцете на четвърто правителство, а сделката ще бъде плащана от следващия кабинет. Парите, които са заделени за това, са 400 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!