Отложиха делото срещу имамите в Пазаржик заради ангина

17 декември 2012 в 11:32 1274 0

Съдят 13 имами в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Снимка: БГНЕС
Съдят 13 имами в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Снимка: БГНЕС

Съдът в Пазарджик отложи днешното заседание по делото срещу 13-те имами заради възпалено гърло на подсъдимия Байрам Ушев.

Адвокатът на Ушев Васил Василев представи пред съда болничен лист, настоявайки заседанието да бъде отложено.

Въпреки че прокуратурата заяви, че присъствието на Ушев не е задължително, тъй като той не е обвинен в тежко умишлено престъпление, съдът отложи делото за 19 декември от 9.30 часа.

Според Наказателния кодекс, когато подсъдимият е обвинен в престъпление, наказващо се с до 5 г. затвор, провинението не се води тежко и не е задължително присъствието на подсъдимия, както е в случая Ушев. 

Адвокатът му обаче настоя, че неговият клиент трябва да присъства, защото в противен случай ще бъде нарушено правото му на лична защита.

В съдебната зала днес присъстваха четири от общо шест вещи лица, работили по комплексната експертиза - Симеон Евстатиев, Клара Стаматова, Иван Дюлгеров, Агоп Гарабедян, Антони Гълъбов, Александър Кирков. Александър Кирков не се яви, тъй като е на дело пред Софийски градски съд. Отсъстваше и Гарабедян.

На 28 ноември делото претърпя неочаквано развитие, след като таен свидетел разказа, че един от обвиняемите има наказателен отряд за християни.

За 21 декември е насрочено излушването и на главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови