Кабинетът отложи купуването на изтребители

Юлиан Христов 12 декември 2012 в 13:14 2914 1

Португалски изтребител F-16
Португалски изтребител F-16

Правителството не даде мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори за купуване на изтребители.

Ангелов очакваше кабинетът да му даде зелена светлина във воденето на преговори за купуване на осем изтребителя втора ръка, за което трябва да бъдат заделени 700 млн. лв.

Днешната новина беше потвърдена пред OFFNews от Министерството на отбраната. Приемането на доклада на военния министър се отлага временно, като се очаква той да бъде разгледан на някое от следващите заседания. Като причина за отлагане на гласуването на тази точка от дневния ред била посочена необходимостта от междуведомствено съгласуване и предстоящото постъпване на становища за проекта от някои от останалите министерства.

Веднъж министър Ангелов вече отложи внасянето на проекта - това стана в края на октомври като мотивите за отлагането  отново бяха посочени "технически причини".

Дори и да бъде даден мандат за преговори от това правителство, цената за изтребителите ще бъде платена от следващото, като се очаква първата вноска за тях да бъде направена през 2014 година. Повторният опит за внасяне на проекта за купуването на самолетите беше направен непосредствено след срещата на премиера Борисов с американския президент Барак Обама. В делегацията беше включен и военният министър, който се срещна в Пентагона със секретаря на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донъли. Двамата са обсъдили "възможностите за сътрудничество между военновъздушните сили на двете страни и възможностите за повишаване на техните оперативни способности". Неофициално се знае, че САЩ търсят купувачи на свои стари изтребители, които вече не са им необходими. Това беше причина за появата на коментари, че след срещата Борисов-Обама решението за изтребителите е било предвижено по-бързо в дневния ред на кабинета.  

Вариантът за купуване на нови изтребители беше почти изключен от военния министър, който в края на октомври заяви, че конкурс за купуването на чисто нов изтребител няма как да бъде проведен, тъй като в надпреварата участва само една компания – шведската „Грипен“. В този случай трябва да се водят преки преговори с шведското правителство.

Най-вероятно обаче страната ни ще се ориентира към купуването на 8 стари самолета F-16 MLU, от които Португалия иска да се отърве. Според бившия зам.-военен министър Симеон Николов обаче самолетите дори не са втора, а “трета ръка”. Въпросните американски изтребители са приблизително на годините на съветските МиГ-ове.

Сделката за купуването на изтребители за армията ни се следи отблизо от Европейската комисия. Още през месец май тази година еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, е изпратил писмо до българското Министерство на отбраната, в което изразява безпокойството си за планираното купуване на изтребители без открита тръжна процедура. Претенциите на Брюксел са, че подобна сделка би била в ущърб на останалите претенденти в надпреварата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови