Осъдената Булбанк няма да променя общите си условия

Александра Маркарян 12 декември 2012 в 10:00 5368 17

Един частен случай не е основание за промяна в общите условия на "УниКредит Булбанк". Това заявиха от кредитната институция в отговор на въпроси, изпратени от OFFNews по повод присъдата срещу банката на Русенския окръжен съд.

Решението на съда от 26 октомври 2012 г. гласи, че "УниКредит Булбанк" трябва да възстанови неправомерно надвзети лихви по ипотечен кредит на Пламен Стоянов в размер на 4677.68 лева плюс разноските по делото (360 лева).

Парите са надвзети след едностранно направена от банката промяна на методиката, по която се изчислява лихвата по кредита, взет от Стоянов през 2007 г. Право на това ù дават въпросните Условия за усвояване, обслужване и изпълнение на задълженията на “Булбанк”, на чиято база банката може да увеличава едностранно лихвения процент без ясна дефиниция при какви условия може да става това.

Съдът постановява, че клаузата е неравноправна, отменя нея, както и последиците – надвзетата сума под формата на лихви по кредита.

Отговорът от банката, подписан от Магдалена Иванова - специалист "Комуникации",  до OFFNews дали е направена или предстои промяна в общите условия обаче е:

"Цитираното дело е единичен частен случай и не е основание за промяна на общите условия. Независимо дали сме съгласни с него, дължим уважение към решението на съда. Това решение не е относимо по никакъв начин към отношения на банката с други клиенти. За сравнение УниКредит Булбанк има над 1.3 милиона клиенти, които ползват ипотечни или потребителски заеми, кредитни карти, получават лихви по депозити от нас и т.н."

Юристи обаче коментират, че решението в полза на Стоянов би могло да доведе до лавина от дела срещу "УниКредит" от клиенти с аналогични случаи.

OFFNews попита банката и дали сумата, присъдена от съда в Русе, вече е изплатена на Стоянов. Конкретен отговор на този въпрос обаче не получихме.

По повод броя на делата, заведени от физически и юридически лица срещу "УниКредит Булбанк" и броя на приключилите в полза на банката от "УниКредит" също мълчат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!