Предаваме на живо доматения протест пред съда

Юлиан Христов 12 декември 2012 в 08:17 2811 1

Съдебната палата осъмна с доматена фасада
Съдебната палата осъмна с доматена фасада

Доматен протест ще се проведе днес пред Съдебната палата в София. 

OFFNews ще излъчва на живо протеста.

Сградата помещава няколко съдилища, сред които Върховния касационен съд и Върховната касационна прокуратура.

Протестът е предвиден за 16,30 часа днес (12 декември) и е организиран от групата граждани, които участваха в протеста на 24 ноември пред парламента, съобщава БГНЕС.

За протеста е уведомена Столичната община, а целта на митинга е определена като протест срещу корупцията и намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система. Участниците ще настояват за съдебна реформа в духа на препоръките направени в юлския мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България.

Исканията на протестиращите са три: основна реформа на Висшия съдебен съвет; децентрализация на прокуратурата и действащ главен обвинител; граждански контрол върху съдебната система.

Един от организаторите на протеста - дисидентът Пламен Даракчиев, беше привикан вчера в СДВР, където му беше връчен предупредителен протокол. Протестиращите смятат, че това е опит за сплашване и заявяват, че имат намерение да сезират прокуратурата за нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Първият доматен протест се проведе от Николай Колев-Босия, който хвърли домат срещу сградата на парламента. Той беше задържан за 24 часа в полицията. Преди да осъществи проявата си, Босия я оповести чрез блога си, където заяви, че на 20 ноември ще вземе 6 домата и ще хвърли по един срещу шест институции: парламента, президентството, Министерския съвет, Съдебната палата, БНТ и БНР.

В отговор на задържането на Босия на 24 ноември пред парламента се проведе организиран доматен протест.

Съдебната палата веднъж вече беше обект на атака с домати. На 9 октомври фасадата на сградата при централния вход осъмна с петна от домати. 

Очакваме протестът да започне всеки момент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови