Депутатска майка взе 180 бона да обучава роми електронно, без да има сайт

Александра Маркарян 12 декември 2012 в 06:55 11126 12

Вяра Петрова Снимка: БГНЕС
Вяра Петрова Снимка: БГНЕС

 

Майката на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, станала известна със схеми за източване на пари по европрограми, ще прави проект за електронно обучение на деца от малцинствата, без дори да има сайт. Парите отново идват от Европа - по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а сумата е 180 471.50 лева.

Проектът за платформата е на фирмата на майката на Петрова - Нели Димитрова Симова, Сдружение "Насърчаване на заетостта". Той излезе в списъка с одобрените проекти по схема "Образователна интеграция  на децата и учениците от етническите малцинства”, публикуван на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

Интересен е фактът, че министърът на образованието Сергей Игнатов е одобрил общо 59-те проекта, включително този на Сдружение "Насърчаване на заетостта", на 7 ноември, а скандалът с източването на европрограми от близки на Вяра Петрова избухна още през октомври.

Същия ден - на 7 ноември, OFFNews писа, че Петрова е дадена на комисията за конфликт на интереси от БСП. Според сигнала, става въпрос за източване на 200 хил. лева чрез дейности, сред които фиктивно обучение. На 6 ноември пък писахме за уволнението на шефа на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев заради същата схема, в която е замесена Петрова.

На 29 ноември пък от стана ясно, че чрез семейството си Петрова е усвоила не 200, а приблизително 700 хил. лева по европейски програми (400 хил. по "Адаптивност", 100 хил. по "Развитие", 18 600 по "Първа работа" и 180 хил. по "Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства").

До публикуването на одобрените проекти на сайта на МОМН не беше ясно, че чрез проекта за образователна интеграция се крие проект за електронна платформа, която трябва да бъде направена от фирма, която дори няма сайт.

Явно всичко това не е смутило министър Игнатов, нито експертите му, които са пуснали проекта на майката на Вяра Петрова.

След скандалните разкрития, на 30 ноември, самата Петрова подаде оставка като депутат пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ и като координатор на партията в Карнобат. В изявление до ГЕРБ Петрова обеща да подаде оставка като депутат и в Народното събрание, ако комисията за конфликт на интереси излезе със заключение за установени нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!