Роми убиха момче в Катуница. Селото на бунт срещу Кирил Рашков

OFFNews 24 септември 2011 в 10:27 6811 0

Роми прегазиха 19-годишно момче в пловдивското село Катуница.

Цялото село е настръхнало срещу алкохолния ромски бос, живеещ в селото - Кирил Рашков, и фамилията му, пише podtepeto.com. Хората са убедени, че именно хора на Рашков са прегазили Ангел Петров вечерта на 23 септември, когато бус, натоварен с роми, убива момчето, блъска двама негови приятели и трима полицаи. Цялото село се вдигна.

300 въоръжени полицаи от всички звена в Пловдив и Асеновград блокираха достъпа до къщите на Рашкови.

"Тук е военно положение. Няма да пуснем циганина Кирил да се върне отново и да прави каквото си иска. Край", казва пред пловдивския сайт един от близките на убития Ангел.

По информация на podtepeto.com всичко започнало предиобед на 23 септември. След словесен сблъсък между хора от селото и внуците на Кирил Рашков, първите подали жалба в полицията за тормоз и заплахи. След това, по непотвърдена информация, наказателна бригада цигани тръгнали с бус от пловдивския квартал "Столипиново" към Катуница. В 20 часа оранжевият "Форд Транзит" стигнал до селото. Според очевидци с пълна газ и умишлено бригадата прегазила 19-годишния Ангел. В този момент той разхождал кучето си. Колата влачила близо 15 метра тялото на момчето.

Полицаи ограждат мястото, където бе прегазен Ангел от Катуница Снимка: www.plovdiv24.com/Булфото

Ужасът станал пред погледа на роднини и приятели на Ангел, които тръгнали към именията на Рашкови, за да търсят разплата. За няколко минути се събрало цялото село. Дошла и полиция. Кървавият бус отново се появил, а хората се опитали да го спрат с жива верига. Шофьорът дори не намалил. Минал през хората. Прегазил двама от приятелите на починалия на път за болницата Ангел - Атанас Васев и Петър. Под гумите попаднали и трима служители на реда.

Бусът изчезнал, а тълпата щурмувала един от палатите на Рашкови. Хората от Катуница първо запалили къща за гости в рамките на имението. Разбили именията. Циганската фамилия се разбягала. Хората ги подгонили. Дошли полицейски подкрепления, пожарни и няколко линейки за ранените. "Тук положението е барут. А искрата е навсякъде. Гори и не е ясно дали може да бъде изгасена", коментираха пред podtepeto.com униформени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!