Гладна и студена Коледа за пенсионерите

Владимир Йончев 09 декември 2012 в 19:48 3542 1

През 2009 г. пенсионерите осигуриха бляскавата победа на ГЕРБ. Оттогава пенсиите им не са увеличавани нито веднъж. Снимка: Сергей Антонов
През 2009 г. пенсионерите осигуриха бляскавата победа на ГЕРБ. Оттогава пенсиите им не са увеличавани нито веднъж. Снимка: Сергей Антонов

Гладна и студена Коледа ще изкарат пенсионерите. Току-що премиерът Бойко Борисов съобщи, че на тях коледни добавки не им се полагат.

Леденият душ за 2 400 000 възрастни българи дойде в предаването "Нека говорят" с Росен Петров на Би Ти Ви.

В обичайния си стил Борисов обясни, че Станишев е виновен, затова че пенсионерите няма да имат пари. (Политанализа вижте тук)

Преди 2 седмици вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че пенсии няма да има, защото времето е меко. Топлото време давало възможност да се строят повече магистрали. Затова правителството решило, че е по-важно да плати на фирмите, които строят, отколкото да харчи грешни пари за пенсии.

За сметка на това коледни надбавки ще получат магистратите. Дянков обясни, че му е гнусно от това, но нямало как да не им даде.

Това е вторият път от началото на новото хилядолетие, в което възрастните не получават коледни надбавки.

Прецедентът възрастните да карат гладна Коледа бе въведен от ГЕРБ през 2010 година. Тогава правителството на Борисов за пръв път от повече от 10 години остави пенсионерите без добавки за празниците.

Подобно нещо се случи и на следващата година. Тогава възрастните пак не получиха нищо за Коледа, но все пак през януари на част от хората с най-ниски пенсии бяха дадени по 25 лева. Сумата бе най-ниската коледна добавка, изплащана някога.

Пенсиите в България не са повишавани нито веднъж откакто Борисов взе властта през 2009 година.

По това време съществуваше закон, според който всяка година пенсиите се индексираха според така нареченото "Златно швейцарско правило - с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход.

Според официалната статистика инфлацията от началото на мандата на ГЕРБ е 11,3%. Далеч по-голяма е тя в т.нар. малка потребителска кошница на стоки и услуги, които пряко засягат пенсионерите. Така ако Швейцарското правило не беше отменяно, пенсиите вече щяха да са доста по-големи от предизборното увеличение с 9%, което ГЕРБ планира в края на мандата си.

Значим е и ръстът на средния осигурителният доход. С него обаче в момента се смятат само заплатите на депутатите, министрите и президента. В единствения период, в който средния осигурителен доход падна, депутатите замразиха заплатите си (а с това и заплатите на премиера, министрите и президента). Решението бе представено като проява на новия морал на ГЕРБ, но ако не бяха замразени, депутатските заплати щяха да паднат. Веднага след като осигурителният доход порасна, депутатите отмениха мораториума върху заплатите си и те се вдигнаха отново.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови