Хосе Карерас: Гена Димитрова беше до мен в най-трудните моменти

09 декември 2012 в 12:47 4587 0

Гена Димитрова. Снимка: БГНЕС
Гена Димитрова. Снимка: БГНЕС

Гена Димитрова беше не само голяма оперна певица, но и изключителен човек, сподели световноизвестният испански тенор Хосе Карерас. 

Тя беше до мен в най-трудните моменти от моя живот. Където и да беше по света, беше близо до мен, допълни той.

Освен за концерта си в понеделник в зала 1 на НДК, испанският оперен певец Хосе Карерас е в България и за да присъства на представянето на книгата "Гена Димитрова от А до Я". Автор на книгара е Димитър Сотиров.

Книгата представя личния архив на прочутата прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати.

Авторът е осъществил десетки интервюта с приятели, близки, колеги и познати на изпълнителката и е проучил архивите на световни оперни театри като "Ла Скала", "Метрополитън" и "Реджо ди Парма".

Гена Димитрова е родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско. Началото като певица се поставя още в детските години, когато нейният талант е забелязан от първия ѝ учител по музика — Иван Генков, който ѝ предрича бляскаво бъдеще.

С оперно пеене започва да се занимава в гимназията. Завършва Българската държавна консерватория (1959-1964 г.). С гуменки и почти в носия пристига в София на приемни изпити в Консерваторията. Пее „Хей Балкан ти роден наш“. Приета е веднага . За да може да се издържа, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки.

„Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните“- коментира именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови