Десетки граждани съдят Пощенска банка заради кредитна химера

Милен Енчев 07 декември 2012 в 16:18 25216 31

Банкноти. Снимка: БГНЕС
Банкноти. Снимка: БГНЕС

Група от общо 37 граждани е завела искове срещу Пощенска банка (Юробанк И Еф Джи) в Софийския районен съд, твърдейки че са били подведени от банката да изтеглят кредити в швейцарски франкове. Това съобщи за OFFNews адвокат Десислава Димитрова, която защитава ищците.

Кредитите са били изтеглени през 2007 и 2008 г., когато швейцарският франк е бил сравнително евтин. Подлъгани от по-ниската лихва на франковия кредит в сравнение с левовите и евровите заеми (с около 2%), както и от увещанията на кредитора, че швейцарският франк е „най-сигурната валута в световен мащаб, спасително убежище по време на кризи“ , гражданите са изтеглили франкови ипотечни кредити за жилище, както и потребителски кредити с ипотека, обясни адв. Димитрова.

Независимо, че всички кредити са изплатени от банката в евро или лева, условието е кредитополучателите да изплащат заемите в швейцарски франкове. Поради което само след година-две задълженията им нараснали драстично, заради поскъпването на швейцарския франк. От нива около 1.19 лв. за франк през 2007 г., швейцарската валута е поскъпнала до над 1.80 лв. през 2011 г., а в момента е около 1.61 лв., сочат данните на Българската народна банка. Така кредитополучателите, получили определена сума в евро или лева, връщат франкове, които обикновено купуват с левове от банката по растящия курс.

„Например един от клиентите ми е изтеглил такъв кредит и е получил от банката 100 хиляди евро. И сега, след като го е изплащал близо 5 години, само главницата, която дължи, е 130 хиляди евро“, посочи Димитрова.

Според адвоката, през 2007 г. финансовите институции са били напълно наясно, че предстои скок на стойността на швейцарската валута, което буди съмнение, че банката е предвиждала последиците за клиентите си.

„През 2005-2006 г. управителят на БНБ Иван Искров е предупредил Асоциацията на банките в България (тогава АТБ – Асоциация на търговските банки), че предлагането на кредити в швейцарски франкове, като се акцентира единствено върху размера на лихвата, крие големи рискове за кредитополучателите. По онова време г-н Искров е коментирал и пред Международния валутен фонд, че швейцарският франк само в рамките на две години се е обезценил драстично спрямо еврото, поради което и кредититите, деноминирани в швейцарски франкове, биха били неизгодни за кредитополучателите“, обясни Димитрова.

Впоследствие Пощенска банка е прехвърлила с цесия въпросните кредити на агенцията „Бългериън ритейл сървисиз“, чийто изпълнителен директор е Петя Димитрова от управителния съвет на банката.

Първите 25 иска са били внесени в Софийския районен съд през май, а останалите – от септември досега. Сумарно исковете са за над 600 хиляди лева – надвзети заради промяната на валутния курс и увеличени лихви. Освен за надвзетите пари всички искове претендират и за законната лихва от 10% над основния лихвен процент на БНБ. Съдът още не е насрочил делата и вероятно това ще стане в началото на следващата година, каза адв. Димитрова.

Банката е предложила извънсъдебни споразумения на част от ищците във вид на анекси към договорите за кредитите. За да даде конкретно финансово предложение обаче, тя е поставила условие недоволните клиенти да подпишат споразумение за конфиденциалност, по което да се задължат да не разпространяват информация за случилото се, включително и пред съда. Предложението на банката е съдържало и неустойка от 2000 лв. за онези, които „проговорят“ за неудобния казус. Нито един от ищците не е приел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!