Кандидат-шефът на БТА: Без съкращения, с финансови стимули

Мая Младенова 05 декември 2012 в 14:46 535 0

Максим Минчев СНИМКА: БГНЕС
Максим Минчев СНИМКА: БГНЕС

 

Да няма съкращения сред журналистите, а да се мисли за финансови стимули, обещава кандидатът и за следващия директорски мандат в Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев.

Той депозира  в парламентарната медийна комисия концепцията си за развитие на агенцията през следващите 5 години. Максим Минчев заема същия пост от 9 години и към момента е единственият претендент за генерален директор за периода 2013-2017. Кандидатурата му бе издигната от депутати на ГЕРБ по силата на новонаписания закон за БТА.

В момента журналистическият състав в агенцията е на санитарния минимум и не се предвиждат съкращения, може да се мисли дори за леко разширяване на екипа, но най-вече за увеличаване на инициативността и креативността, пише кандидатът за генерален директор. "За това трябват и финансови стимули", отбелязва той.

Сред конкретните стъпки, които си набелязва са следващите 5 години, е увеличаването на рубриките и емисиите, както и назначаване на нови кореспонденти в страната и в балканските страни.

Агенцията ще работи върху пускането на видео емисии и по-ефективното използване на интернет технологиите и социалните мрежи. Ще бъде завършена и дигитализацията на архива.

В по-общ план Максим Минчев си поставя за цел подопечната му агенция да отстоява чистотата на българския език и да се бори срещу пиратството в медиите. 

Нови пресклубовеще бъдат открити във Враца, Плевен, Ямбол, Варна, Смолян и Кърджали, ако финансите позволяват. Някои от емисиите на БТА ще станат общодостъпни, като за тях ще се търси финансиране от външни реклами - такива ще са например специално обособеният сайт за изборите, емисията "Българска община" и др.

В концепцията си Максим Минчев отбелязва и че в бъдеще трябва да се помисли върху пускането на свободен достъп до всички емисии на агенцията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови