Чалгаджийки орезилиха панаира на книгата в НДК

Бистра Величкова 04 декември 2012 в 18:23 6592 5

Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews
Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews

Чалгаджийки оглушиха откриването на Международния панаир на книгата в НДК във вторник по обед.

Бумтящи звуци от бясна чалга удряха вратите на зала 1 на НДК. Заради репетициите за големия концерт на „Пайнер" щандовете на втория и третия етаж се тресяха и принудиха посетители и изложители да викат, за да могат да разговарят помежду си.

„Ами такова ни е озвучаването на панаира“, коментира издателка зад щанд с книги, свивайки рамене безпомощно.

Повечето изложители не знаеха каква е причината за силната музика, която се чува.

"Т'ва, дето ме питаш, е супер тъпо"

Точно край един от входовете за зала 1 мина поетът и драматург Елин Рахнев, който преди време официално беше обявил война на чалгата и пошлостта. Сам разтресен от звуците Рахнев гледаше с почуда. Наскоро в свое интервю той каза, че вече се е отказал от тази битка, „защото от другата страна са ужасно силни.“

На специфичната звукова среда стана свидетел и унгарският вицепремиер Тибор Наврачич, който е специален гост на панаира, тъй като тази година Унгария е страна на фокус.

Репортер на OFFNews влезе в зала 1 на НДК и установи, че чалга ритмите идват от последната генерална репетиция на фолк певиците от „Планета Пайнер“. Чалгарките се кършеха за големия концерт по случай 11-та годишнина на телевизия Планета. Репетицията се провеждаше под зоркия поглед на едър мъж, който се слави като виден режисьор на изявите на певачките. 

На въпрос коя е певицата, която пее в момента, той отговори: „Нали се сещаш, че това, дето ме питаш, е супер тъпо?! На въпроса кои са останалите певици, които ще се представят на концерта, отговорът беше: „Всички. Не ги ли знаеш?!“

София - европейска столица на културата

„Това е един фестивал на четенето, на културата, с който ще се борим за европейска столица на културата за 2019 г.“, обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването на панаира.

Панаирът на книгата ще продължи от днес до 9 декември. Издателствата предлагат книгите си средно с 20% отстъпка. В зависимост от тематиката и популярността на книгата някои намаления стигат и до 50%.

В програмата на панаира са включени и много премиери на нови издания, както и срещи с български автори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови