Шериатът превзе новата конституция на Египет

30 ноември 2012 в 12:02 1905 0

Протест в Египет. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Протест в Египет. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шериатът залегна в основата на новата конституция на Египет, която трябваше да даде тласък на демократичните процеси в страната, отбелязва Би Би Си.

На извънредно 16-часово събрание бяха подкрепени всичките 234 текста от новата конституцията. В основата на всеки от тях са залегнали принципите на шериата.

Според египетската държавна телевизия един от първите гласувани текстове определя исляма за основна религия в страната, а шериатът "като основен източник на законодателство". 

Декларацията бе одобрена въпреки недоволството на гражданите, според които новата конституция противоречи на демократичните норми. Протестиращите се опасяват също, че новата конституционната декларация разширява правомощията на президента Махмуд Мурси.

Притеснение породи и фактът, че текстовете от конституцията са одобрени от депутати с ислямистки възгледи. В събранието не са взели участие либералните и светските партии.

Предложението за новата конституция е одобрено от специална комисия дни преди Върховният съд да се произнесе за обвиненията срещу Мурси в опит за налагане на диктатура в Египет. Текстът ще бъде изпратен на президента, който в 30-дневен срок трябва да свика референдум за приемане на основния закон.

Президентът Мурси многократно заяви, че правомощията, които той изисква в новата конституция, са временни и ще спомогнат за по-бързия преход към конституционна демокрация. Обхватът на правомощията му обаче породи опасения, че той може да се превърне в нов диктатор.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови