700 000 лв., а не 200 000 усвоила депутатката от ГЕРБ

Нели Чолашка 29 ноември 2012 в 18:10 5206 3

Вяра Петрова Снимка: Globusnews.bg
Вяра Петрова Снимка: Globusnews.bg

Над 700 хил. лв., а не само 200 хил. лв., е усвоила депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова по европейски програми, съобщи депутатът от БСП Мая Манолова.

Петрова беше изслушана вчера от парламентарната комисия за борба с корупцията и на това изслушване стана ясно, че фирма на майка ù - сдружение "Насърчаване на заетостта", е обучавала хора по програми на Агенцията по заетостта (АЗ).

Проверка на БСП в сайта на агенцията показала, че сдружението, регистрирано април тази година, е получило пари по четири схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси":

- "Адаптивност" - 400 хил. лв.,

- "Развитие" - 100 хил. лв.,

- "Първа работа" - 18 600 лв.,

- "Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства" - 180 000 лв.

OFFNews опита да провери тази информация на сайта на Агенцията на заетостта и по-точно на сайта на ОП "Развитие на човешките ресурси", но списъкът на одобрените кандидати за обучение не се отваря.

Пред комисията за борба с корупцията шефката на АЗ Камелия Лозанова е представила писмен доклад, в който е посочено, че фирмата на майката на Вяра Петрова е обучавала по "Адаптивност" в Бургас от 1 юли до 30 септември служители на фирмите "Виктория Рустик" и "Анверс Комерс" за професиите "Ресторантьор" и "Работник в озеленяването". Друго сдружение е обучавало хора за хотелиери.

В доклада се признава, че са открити нарушения и от дължими на двете обучаващи организации близо 200 хил. лв., не са изплатени 174 375 лв.

Фирма "Виктория Рустик" АД не фигурира нито в Търговския регистър, нито в "Дакси", показа проверка на OFFNews. "Анверс Комерс" ЕООД е регистрирана в Пловдив с предмет на дейност проектиране, строителство и обзавеждане на недвижими имоти и е с капитал 100 лв.

Първоначалната информация в медиите, на която се позова в сигнала си до комисията за борба с корупцията БСП, беше, че Вяра Петрова е точила еврофондове чрез фирма на мъжа си Димитър. Историята се оказа по-завъртяна. Фирмата, с която са източвани европарите е на майката Нели Димитрова Симова, а съпругът на Вяра Петрова е бил назначен за пълномощник на тъщата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови