Противници на Синята зона: Общината е вирус (Видео)

Вероника Шербанова 29 ноември 2012 в 16:12 2459 3

Протест срещу Синята зона в София  Cнимка: Сергей Антонов
Протест срещу Синята зона в София Cнимка: Сергей Антонов

"Столичната община е вирус, който всички ние трябва да преборим", заявиха в четвъртък противниците на Синята и Зелената зона в София. 

От общината си мислят, че с временното прекратяване на протестите и с настъпването на зимата ще се откажем, затова искахме да припомним на управниците, че ще се борим до край с тази безумна наредба, допълни Анжелика Цокова от движение "ДНЕС".

Движението организира близо 30 протеста против новите правила за паркиране в столицата. То беше подкрепено от редица популярни личности, сред които Дичо, Йордан Караджов, Янка Рупкина, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова и др.

Към исканията на движение "ДНЕС" се включват и инвалиди. Тяхното искане е свързано с отмяна на ограничението за паркиране до 4 часа за хората с увреждания.

На последната среща на представители на "ДНЕС" с кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков ни обясниха, че 70% от исканията ни вече са включени в наредбата, което не е вярно, посочи Цокова. 

Тя припомни, че от движението са поискали да внесат подписка с над 60 000 гласа против въвеждането на Синята и Зелената зона в столицата. Тя не беше приета от съветниците под предлог, че няма такава практика, коментира Цокова.

От "ДНЕС" обясниха, че предстои една последна среща с кмета на София. Тя трябва да се състои до 10 дни. На 7 декември ще бъде разгледан внесеният от тях иск в Апелативния съд. 

Ако изходът на делото не ни удовлетвори, ще поискаме среща с премиера Бойко Борисов, а след това ще се обърнем и към Европейския парламент, посочи Цокова. 

От движението обясниха, че при тях постъпват различни оплаквания от жители на София - не само срещу платеното паркиране, но и против високите данъци и такса смет, недостатъчните места за децата в детските градини, липсата на паркинги и др.

Хората гладуват и трябва да се вземат мерки, заяви народната певица Янка Рупкина. Аз вече съм решила да направя нещо по въпроса, засега няма да кажа какво. Дори и в затвора да вляза, ще го направя, категорична е тя.

Новите правила за паркиране в центъра на София влязоха в сила от 1 септември, като имаше гратисен период от един месец само за стикерите, които си купуват живеещите в центъра.

Според новата наредба те имат право на годишен винетен стикер на цена 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!