Икономисти предлагат минималната заплата да отпадне

Елица Мартинова 29 ноември 2012 в 14:21 3289 11

Светла Костадинова, Снимка: БГНЕС
Светла Костадинова, Снимка: БГНЕС

Премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове искат специалистите от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Предложението е част от мерките за растеж, предложени в четвъртото им по ред годишно изследване „„Икономика на здравия разум – къде се намира България и къде може да бъде“.

Проучването сочи, че за последните четири години напредъкът на страната ни по международните икономически показатели е в застой, а по някои точко дори се отчита влошаване.

Лоши резултати България показва в индексите за конкурентоспособност, правото на собственост и развитието на електронното правителство.

Страната ни е в абсолютното дъно на класациите за човешко развитие и възприятието на корупцията.

Индексът за възприятието на корупцията показва отношението на българския бизнес към съда държавната администрация и институциите.

Според анализаторите на ИПИ показателите на България в тази област са особено тревожни, защото те са определящи за резултатите на икономиката във всички сфери.

„Ако съдът започне да си върши по-добре работата, можем да очакваме нарастване на доходите на населението, защото предприемачите и гражданите ще бъдат сигурни в своята собственост и спазването на договорите. Това ще направи хората по-склонни да се въвличат в предприемаческа активност, което ще има директен ефект върху джоба на всеки“, заяви изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова.

Като съществена спънка за родния бизнес икономистите посочиха лошата комуникация между бранша и държавата.

„Правят се закони, уж за бизнеса, за които обаче изобщо не се знае дали ще решат проблемите на бранша. Не се предвижда какво ще се случи. Не се спазват елементарни изисквания, когато се обсъжда законодателството. Тези, които имат силата да прилагат законодателството, смятат, че най-добре знаят какъв ще е ефектът на нормативните актове“, изтъкна Костадинова.

ИПИ предлага редица мерки, които да спомогнат за икономическия растеж.

Сред тях са образователна реформа, премахване на минималната заплата и минималните осигурителни прагове, облекчения на изискванията за полагане на извънреден труд и отмяна на всички планове за въвеждане или повишаване на данъчната тежест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!