Сливане на мъжкото и женското начало в парламента

Владимир Йончев 27 ноември 2012 в 18:42 2803 1

Изложба на Ивайло Пашкулски и проф. Буян Филчев. Снимки: Бистра Величкова
Изложба на Ивайло Пашкулски и проф. Буян Филчев. Снимки: Бистра Величкова

В сряда в парламента ще бъде открита изложба на  на картини и скулптури на Ивайло Пашкулски и проф. Буян Филчев. Изложбата ще може да бъде видяна от 28.11. до 08.12.

„Настоящите скулптури са правени през последните 3-4 години. Не са правени за една изложба. Не исках да бъдат от един период неща, защото виждането на човек се променя във времето несъзнателно, изразните му средства се променят. Това са събрани неща, правени по различни поводи и изложби“, сподели пред OFFNews Пашкулски.

Слънцето и луната са едни от основните елементи, които винаги присъстват в творчеството на Пашкулски. Основните търсения, които вълнуват художника, са човешките взаимоотношения.

„В творчеството си търся отговори на въпросите „Какво сме ние? Какво е важно за нас?“. Моят извод е, че е именно това сливане на мъжкото и женското начало, вечността, стремежа да продължим рода, да оставим нещо след себе си. Другите, дребните неща, които всеки ден ни заливат отиват нанякъде...“, заяви художникът.

В скулпторите на Пашкулски закодираните символи са най-често противопоставянията - тъмно-светло, нощ-ден, слънце-луна, мъж-жена. Те се представят в тяхното взаимодействие и циклична повтаряемост.

В крайна сметка основните неща, които ни движат са слънцето, луната, деня, нощта, жената, мъжа, стремежа към вечната жена или въобще към човека, заключва художникът.

Между скулптурите са изложени и графики на Буян Филчев, които носят едно и също име  "Посвещение".

Тъй като изложбата се намира в парламента, гражданите ще могат да я посещават след предварително позвъняване и заявка за пропуск в пресцентъра или в отдел „Протокол".

Ивайло Пашкулски е роден през 1965 година в София. Завършва Училището за приложни изкуства със специалност Дърворезба през 1984 година, а през 1991 година и Националната художествена академия (НХА) - със специалност Плакат.

След завършване на НХА започва да се занимава с живопис на дърво, графика и акварел. През 1992 г. заедно с проф. Поплилов и проф. Газдов е номиниран от Международния биографичен институт в Кеймбридж "Who is Who" и е включен в каталозите на института.

Проф. Буян Филчев е роден в София на 5 май 1952 година. През 1978 година завършва Висшия институт за изящни изкуства “Николай Павлович”, специалност Илюстрация и оформление на книгата. Работи в областта на графиката, живописта, илюстрацията и графичния дизайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews