Фирмите в София избират до дни как да плащат такса смет

Нели Чолашка 27 ноември 2012 в 14:42 2000 0

Боклук. Снимка: БГНЕС
Боклук. Снимка: БГНЕС

До 30 ноември фирмите в София могат да подадат документи в Столичната община част от такса смет да им се определя според броя контейнери, които пълнят месечно.

За това напомни Костадина Тулешкова, шеф на дирекция "Регулиране на търговската дейност" в Столичната община.

От 8 години бизнесът има възможност за пряко договаряне с почистващи фирми, които да извозват отпадъците им.

По този начин може да се плаща една трета от такса смет, но разходите все пак намаляват. Последните две години от тази възможност се възползват над 1000 фирми с имоти в София.

Фирмите поемат по-голяма част от тези 180 млн. лв., които се събират в София от такса смет и отиват за събирането на боклука, депонирането и почистването на града.

За бизнеса години наред таксата беше 12 промила върху отчетната стойност на имотите, а от миналата година беше намалена на 10 про мила.

За жилищните имоти се плащат 1.6 промила върху данъчната оценка. За 2013 г. не се предвижда промяна.

Според шефката на общинската екокомисия Лорита Радева (ГЕРБ) има фирми, които декларират, че пълнят един контейнер седмично и по този начин нечестно си спестяват част от такса смет.

Общинският съветник Николай Стойнев напомни, че бизнесът поема по-голяма част от разходите за почистването на града.

Проблемът не е в декларирания брой контейнери, защото колко боклук генерира един офис, а в липсата на разделно събиране, заради което контейнерите се пълнят с хартия и кашони, които след това не могат да се рециклират, смята Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови