Времето е меко и строим повече магистрали. Затова може да няма надбавки към пенсиите

Владимир Йончев 26 ноември 2012 в 21:11 6187 22

В топлото време на пенсионерите им се полага по една студена вода. Снимка Сергей Антонов
В топлото време на пенсионерите им се полага по една студена вода. Снимка Сергей Антонов

Мекото време ще бъде виновно, ако възрастните хора не получат пари към пенсиите си. То трябвало да се използва, за да се строят пътища. Затова нарочените за пенсии пари трябвало спешно да се преведат на строителните фирми.

Уникално обяснение даде финансовият министър Симеон Дянков в интервю пред "Стандарт":

Но понеже някои от програмите вървят по-добре - например магистралата "Струма" се строи доста повече, отколкото очаквахме, "Тракия" - също - заради мекото време. Още около 160-180 млн. евро очакваме да разплатим авансово и да изпратим към Брюксел. Сума, която не беше предвидена първоначално.

Дянков все пак оставя надежда на пенсионерите и обяснява, че силно се надява Европа до десети декември да ни възстанови усвоените по европроекти пари. Но тъй като това няма как да се гарантира до първата седмица на декември положението оставало несигурно и не можело да се каже ще има или не коледни надбавки към пенсиите.

Миналата година правителството на ГЕРБ даде между 20 и 50 лева добавки в зависимост от размера на пенсията. Добавки се полагаха само за пенсии до 400 лв.

Правителството на Борисов създаде прецедент през 2010 г., което бе единствената година от началото на века, в която коледни добавки не получи никой.

Коланът бе затегнат още в първата година на управлението на Борисов. Тогава добавките бяха символични - 25 лева и само за пенсии под 250 лева. Те не бяха изплатени през декември, както винаги дотогава, а през януари на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!