Из досиетата на митрополитите: Тримата с потулено агентурно минало

Борислава Бибиновска 24 ноември 2012 в 11:56 4865 2

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Проверка на OFFNews показа, че досиетата на трима от митрополитите на Българската православна църква са били заличени.

 

Старозагорският митрополит Галактион

Най-скандалният от тримата владики с потулено минало е старозагорският митрополит Галактион.

За дейността на Галактион като агент на ДС се знае сравнително малко. В картончето, което Комисията по досиетата предоставя за разглеждане, е записано, че досието на агента е заличено.

Знае се, че Галактион е вербуван от ДС през 1981 г. като агент "Миши". Липсва обаче папката, която да разкрие повече около агентурното минало на владиката. 

Когато обявиха имената на духовниците, служили на ДС, митрополит Галактион заяви, че не се притеснява и не смята за нужно да се извинява. Както се казва – няма доказателства, няма виновен.

Въпреки "обраната" информация за агентурното му минало, името на Галактион присъства в публичното пространство.

Той често е забъркван в публични скандали. Определян е като един от немирните и свободолюбиви духовници.

През януари тази година, малко преди да бъдат отворени досиетата на духовниците, Галактион беше обвинен, че участва в търговия с човешки органи.

Стана ясно, че между 2007 и 2010 г. владиката е членувал в Съвета на директорите на "Тъканна банка остеоцентър България" ЕАД, около която имаше съмнения за търговия с трупове.

Участието на Галактион в Тъканната банка  не бе обявена за противоречиво на каноните, защото БПЦ по принцип подкрепя донорството, ако се спазят правилата по погребението и опелото.

Друг противоречив момент от живота на Галактион е участието му в разкола на синода през 1992 г. 

Тогава Галактион бе твърдо решен да се бори срещу духовниците, които са се ползвали с протекцията на комунистическата власт.

Три години по-късно старозагорският владика обърна курса и след покаяние се завърна в лоното на Светия синод.

Любопитен факт за Галактион е, че той е страстен почитател на футбола и по време на студентските си години често е участвал в мачове. Според неофициална информация старозагорският митрополит е фен на ФК „Левски”.

Сливенският митрополит Йоаникий

За рaзлика от Галактион, сливенският митрополит Йоаникий е един от мирните и хрисими духовници на висшия клир. Преди месец той обяви, че няма желание да се бори за патриаршеското място след смъртта на патриарх Максим.

Досието си Йоаникий винаги коментира с неохота. Казва, че не е правил нищо лошо.

Митрополит Йоаникий е бил агент „Кирилиевич“. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

След това е бил зачислен и към политическата полиция. Негов пряк ръководител е бил офицер Кирил Котев, за когото сливенският духовник твърди че е виждал само един път в живота си.

Документите, въз основа на които се установява агентурната принадлежност на владиката, са няколко  картона, както и протоколи от 1990 г., удостоверяващи унищожаването на работното дело на агент „Кирилиевич“.

Повече информация, която да ни разкрие подробности около дейността на Йоаникий като агент на ДС, не е налична.

През януари месец сливенският духовник обяви, че съвестта му е чиста.

„Съвестта ми е спокойна. Никого не съм предал, не съм доносничел и навредил“, заяви митрополит Йоаникий.

Въпреки че отрича да се е съгласявал да служи на ДС, Йоаникий публично поиска прошка. Той искрено увери всички, че не е навредил на никого, още по-малко на събратята си.

„Никога не съм се подписвал, никакъв донос не съм правил“, добави още той.

Според него по онова време много духовници и обикновени граждани попадали в списъка на ДС, без дори да имат представа за това. Той е категоричен, че тяхното име не трябва да се петни без доказателства.

И до днес Йоаникий се възмущава на всички, които повдигат въпроса за досиетата.

Великотърновският митрополит Григорий

Досието на Григорий също е сред заличените.

Знае се, че е работил за ДС като агент „Ваньо“. В картона на Григорий е отбелязано, че вербовката му е "идейно-политическа".

Съобщава се, че досието му е заличено през 1990 г. Има и протокол за унищожаване на материалите от МВР Окръжно управление, както и инструкции за изтекъл оперативен отчет.

Когато комисията по досиетата обяви имената на митрополитите – агенти, Григорий беше сред първите, които отиде да прочете досието си. Пред всички той отрече да е служил на ДС.

„Не знаех, че имам досие“, категоричен бе великотърновският владика.

Преди 2 седмици Григорий пожела да оттегли подписа си под протоколите на заседанието за избор на наместник – председател на Светия синод, където бе определен Варненският владика Кирил. Така той се присъедини към другите двама митрополити - Калиник и Николай, които се противопоставиха на решенията на висшия клир и обявиха изборите за невалидни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!