Само Томатина ще ги оправи: протест с домати срещу парламента

Владимир Йончев 21 ноември 2012 в 23:53 6840 19

Николай Колев - Босия. Снимка: Сергей Антонов
Николай Колев - Босия. Снимка: Сергей Антонов

Грандиозен протест с развалени домати срещу парламента се готви в социалните мрежи. Акцията е насрочена за събота, 24 ноември, от 17 часа.

Само една Томатина ще ги оправи! На 20-ти ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев - Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание.

На 14 ноември Босия публикува отворено писмо до институциите, в което се заканва да хвърли 6 домата срещу знакови сгради на институциите като политически протест срещу атмосферата на·"корупция, престъпност, беззаконие, деморализация, безотговорност, грабежи и липса на информация".

Да го подкрепим!

Това е посланието, което само за няколко часа събра хиляда души във Фейсбук групата Томатина. В нея са се записали десетки известни личности, като особено впечатление прави изключително шарената им политическа  принадлежност.

Паралелно с това върви и Фейсбук събитие, наречено "Доматена революция!", в което още хора са декларирали, че ще участват.

Не с домати, а с развалени яйца трябва да се атакува - е горещата тема, която сега се обсъжда в групата. Другата коментирана тема е дали организаторите ще поемат отговорност, ако последват арести и съдебни преследвания срещу атакуващите парламента.

И в Томатина, както и при "Окупирай Орлов мост" обаче организатори няма. Участниците в групата обясняват, че социалните групи са само начин за информиране, а всеки сам си носи отговорността.

Другите уговорки, които се правят, са да не се носят никакви режещи предмети, да не се предизвикват полицаите и да не се издигат политически лозунги.

Николай Колев - Босия, в чиято подкрепа се гласи Томатината, е заплашен от 2 години затвор заради домата, който хвърли по сградата на Парламента във вторник. Босия бе обявил, че ще хвърли 6 домата срещу Народното събрание. 40 полицая обаче го обградиха и го арестуваха, когато се приближи с кутия домати към сградата и дисидентът-ветеран успя да хвърли само един.

Арестът на Босия предизвика скандал между ГЕРБ и БСП в парламента. Сергей Станишев, чиято партия бе свалена с протест пред парламента през 1997 г., прочете декларация в подкрепа на Босия. 

Босия бе едно от лицата на протестите през зимата на 1997 година, които свалиха Жан Виденов от власт. Емблематична бе речта му на стълбите на парламента на 10 януари вечерта, когато с мегафон в ръка тръгна към кордона полицаи, викайки:

"Не ме гледай така и не се опитвай да ме плашиш. Ти имаш пистолет, а моят син в поделението в Горна баня има танк!"

 

OFFNews ще предава на живо протестът в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!