Бойко очарова журналист на FT

Борислава Бибиновска 21 ноември 2012 в 18:50 3666 8

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

"След като прекарах един час с премиера на България Бойко Борисов, повече от всякога се уверих, че политическата кариера на Балканите не е за хора със слаби сърца".

Така журналистът Тони Барбър описва в блога на "Файненшъл таймс" впечатленията си за българския премиер след интервюто си с него.

Под заглавието "Черни колани и българска политика" Барбър разказва, че премиерът е лидер с желязна ръка.

"Борисов е едрогърд бивш шеф на полицията и бодигард с черен колан по карате. Силата на неговото ръкостискане е достатъчна, за да породи доверие в безспорната му власт, а така също и да те накара да осъзнаеш, че ако те стисне още малко, несъмнено може да ти причини болка", пише Барбър.

Журналистът подчертава гостоприемството на премиера.

"Той е перфектен домакин, който сервира чай или кафе в просторния си, но не прекалено грандомански офис в центъра на София", отбелязва Барбър.

Според него Борисов е политик, който ревностно защитава курса на дясноцентристкото правителство в утвърждаването на България като "място на финансова стабилност" в иначе размирния балкански регион (Гърция на юг, Румъния на север и Сърбия на запад). "Той признава, че корупцията не е преборена, но призова да се даде още време, защото България е "млада демокрация", която е била 45 години под комунистическа власт и в бурни десетилетия на политически плурализъм и свободен пазар", пише още Тони Барбър.

Докато бил при Борисов, журналистът забелязал две книги от Силвио Берлускони, едната от които с личен автограф. Барбър споделя, че в разговор с него по-рано сутринта, политик от опозицията сравнил премиера именно с Берлускони - и двамата били популисти и денонощно изисквали да имат контрол над образа си в медиите.

"Затова попитах Борисов: "Харесвате ли Берлускони?". Той отговорили утвърдително. След което ми показа снимка на стената си, на която е с немския канцлер Ангела Меркел и каза: "Ето на кого се възхищавам. Невероятна жена, върши страхотни неща, когато еврото е в криза".

Барбър попитал Борисов дали тези думи ги казва откровено, а премиерът бил категоричен: "Да, абсолютно".

"Аз съм лидер на една от най-бедните страни в ЕС, но се стремя да се придържам към икономическите стандарти, които Германия налага", споделил Борисов.

Според Барбър премиерът наистина стои зад думите си и когато казва, че България се радва на пълна свобода на словото и на изцяло независимо правосъдие".

На края журналистът описва и разходката си из София.Той разказва, че е стигнал до мястото, където Стефан Стамболов, един от предшествениците на Бойко Борисов, е бил посечен. Барбър посочва, че наблизо е издигнат и голям модерен бюст на Стамболов с дълбоко разцепена глава, символизираща и неговия ужасяващ край.

"Както отбелязах: Тази работа не е за хора със слаби сърца".

 С тези думи Барбър завършва разказа си за посещението си в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови