Атанасова: Раденовски е давал пари без търг и конкурс

21 ноември 2012 в 08:40 2096 1

Десислава Атанасова обявява решението си да освободи директора на
Десислава Атанасова обявява решението си да освободи директора на "Пирогов". Снимка: БГНЕС

Освободеният директор на болница "Пирогов" проф. д-р Димитър Раденовски е сключвал договори с фирми, които не са подавали документи за участие в обществените поръчки. Това заяви здравният министър Десислава Атанасова.

Проф. Димитър Раденовски бе освободен със заповед на Атанасова. Решението си тя обяви на 20 ноември. Констатациите за нарушения от него на Закона за обществените поръчки са направени от инспектората на МЗ и на Държавната финансова инспекция, мотивира решението си Атанасова.

"Става въпрос за непровеждане на обществени поръчки - за строителни дейности, за ремонтни дейности. Най-фрапантното е, че са сключвани договори, без да е провеждана обществена поръчка и са канени фирми, които не са подавали оферти" заяви Атанасова пред Нова телевизия.

Нарушенията, установени след проверките в "Пирогов" са за около 700 000 лева, каза още тя.

Бившият шеф на "Пирогов" д-р Димитър Раденовски все още не е получил своите актове. Болницата ще получи глоби за около 100 хил. лв., съобщи Атанасова.

Подобни проверки има и в други лечебни заведения. В момента се проверява и болницата по онкохематология в София, заяви Атанасова.

"Авторитетът на болница "Пирогов" трябва да се пази, трябва да се брани. Проверките са направени, за да се види, че директорът, а не работещите в болницата, са извършвали нарушения. Очаквам "Пирогов" да остане стабилна, болницата е изключително важна за системата на здравеопазването, а и не само - и за системата на националната сигурност", допълни министърът.

Досега Раденовски не е коментирал нито обвиненията, нито решението на министъра.

До провеждането на конкурс директор на "Пирогов" ще бъде д-р Стоян Миланов, който досега беше зам.-директор на болницата.

Коремният хирург Димитър Раденовски оглави спешната болница през август 2007 г. Той наследи на поста доц. Спас Спасков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков