Дянков: По-кадърни сме от повечето съседи

Лъчезар Вълев 15 ноември 2012 в 15:31 2276 6

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Ключово е, че сме по-кадърни от повечето държави около нас. Имаме по-добре подготвени хора в математиката, и в езиците сме по-напред. Затова нашите хора са много по-конкурентоспособни от който и да било от Източна или Западна Европа.

Това каза финансовият министър Симеон Дянков по време на провелия се снощи в София икономически форум по повод над 20-годишното партньорство между България и Световната банка.

Изказването му бе в отговори на въпрос за причината, поради която броят на българите, които работят в Световната банка, е по-голям от този на гражданите на страни-членки от последните две вълни на присъединяване.

"Като част от Световната банка съм работил в над 100 държави и съм видял какво е малко да отпуснеш бюджета. Като отпуснеш малко, след това ОК, отпусни още малко и така постепенно стигаш до съседките ни. Затова работя така, както съм се научил там", заяви Дянков.

Като основен способ за задържането на повече икономисти в България министърът определи създаването на нови работни места и постепенното повишаване на доходите.

По думите му именно това е най-големият проблем на България.

Оказа се обаче, че вижданията на Дянков не съвпадат с тези на представителя на Световната банка у нас.

В свое изказване по време на събитието регионалният директор на институцията за Централна и Източна Европа и балтийските държави Питър Харолд заяви, че най-сериозното предизвикателство, пред което се изправя страната ни, са демографските проблеми.

По думите му въпреки значителните постижения през последните 20 години, България се изправя пред още по-несигурна външна среда.

Откакто е станала член на Европейския съюз, България е държавата от „Нова Европа”, която е постигнала най-бърз темп на сближаване със „Стара Европа” в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към еврообщността през 2004 и 2007 г.", заяви той.

Въпреки това обаче страната ни остава най-бедната страна в ЕС, с най-нисък дял на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението и най-ниски доходи в сравнение със средноевропейското ниво.

Според него България трябва да се справи с влошаващата се бизнес среда, да повиши инвестициите в иновации, както и да развива "по-зелена" икономика и да подобри енергийната ефективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови