Диез и бемол вън от програмата по музика - били излишни

Александра Маркарян 15 ноември 2012 в 13:23 7987 6

Учебници Снимка: БГНЕС
Учебници Снимка: БГНЕС

От учебниците по музика ще отпаднат понятията диез, бемол и бекар. Изучаването им е по-скоро излишно, обяви експертът от МОМН Елена Търничкова при представянето на проектите за нови програми по музика и изобразително изкуство за I-VII клас.

Новите програми по всички предмети трябва да влязат в сила от учебната 2014/2015 г.

Акцент и в двете програми е включването на цифровите технологии и приложението им в музиката и изобразителното изкуство. Други две основни промени са олекотяване на теоретичния учебен материал и детайлно разписване на критериите за оценяване на учениците.

Новите технологии ще бъдат включени в учебното съдържание по музика чрез темата "Музиката и съвременните технологии" и по изобразително изкуство - чрез "Визуална култура и електронни медии" (V-VII клас).

В IV клас се прибавя изучаването на електрически и електронни музикални инструменти, звукозапис, съхраняване на музикална информация.

В V клас се въвеждат две нови теми: "Популярната музика и популярната култура" и "Модернизация, глобализация и фолклорна музика". Децата ще изучават компютърни системи за запис и възпроизвеждане на звук, програми за запис на звук и видео информация. От музикалните жанрове в V клас се предвижда да се учи само сюита.

Рапсодия вече ще се учи в VI клас.

От програмата по музика за VII клас ще отпадне подробното изучаване на развитието на музиката през различните епохи. Ще бъде опростено и представянето на темите, базирани на компетентности, свързани с елементите на музикалната изразност, с музикалните жанрове и видовете многогласие, с българския фолклор, с периодите в българската музика.

Седмокласниците ще учат за приложението на новите технологии  чрез новата тема "Музика и технологии". От програмата им обаче отпада изучаването на западноевропейската музика в различните епохи. То ще се включи в друг, по-горен, клас, увериха от МОМН, без да посочат кой ще е той.

 По изобразително изкуство новостите са свързани със структурата на представяне на учебния материал. За първи път новите понятия са посочени и изброени диференцирано по теми и класове. Например темата за цветовете в I-VII клас е представена както следва: в I клас - видове цветове (жълт, червен, оранжев, виолетов, син, зелен, кафяв, черен и бял); във II клас - светли и тъмни цветове; в III клас - топли и студени цветове; в IV клас - локален цвят; в V клас - цветова хармония; в VI клас - цветови отношения; в VII клас - цветова гама и колорит.

От програмата за I клас отпада понятието натюрморт и се прехвърля във II клас.

В V клас ще се учи "Праисторическо и древно изкуство", в VI - "Европейско средновековие и Ренесанс", в VII - "Изкуство на новото време, модерно и съвременно изкуство".

По изобразително изкуство учениците в прогимназията вече ще учат видовете дизайн (напр. дизайн на облекло, графичен дизайн, интериорен дизайн).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови