МВР крие записите от катастрофа с депутат

Юлиан Христов 13 ноември 2012 в 14:14 7189 7

МВР крие записите от катастрофа с депутат
МВР крие записите от катастрофа с депутат

Видеозаписите от пътния инцидент с депутатката от ГЕРБ Йоанна Кирова се оказаха сред най-строго пазените информации от МВР.

Това става ясно от отказ на вътрешното ведомство да предостави записите от камерите, които са заснели инцидента на столичния бул. "Цар Освободител". Там на 11 октомври Кирова удари велосипедист, докато пресичал пешеходна пътека. Тогава пътните полицаи съставиха акт на депутатката, но едва след като тя беше спряна на следващото кръстовище. От разпространената тогава от СДВР информация става ясно, че инцидентът е забелязан от пътен полицай, който е предадал сигнала на следващия патрул.

Ден след инцидента Кирова коментира пред журналисти случката в парламента, като обясни, че ще обжалва акта, защото, докато е приближавала “злополучната” пешеходна пътека, се е огледала, но не е видяла пешеходци.

С цел да се хвърли яснота по случая, OFFNews поиска да се запознае със записите от камерите, които са инсталирани в участъка между кръстовищата на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г.С.Раковски“ и в района на пешеходната пътека при ул. „Шести септември“ с бул. „Цар Освободител“. Първоначално искането беше отправено до СДВР, но то беше отхвърлено. За това беше отправено второ искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и адресирано до МВР.

От ведомството отказаха достъп, като обясняват, че записите не са обществена информация и не следва да бъдат предоставяни.

„Съгласно чл. 2 от ЗДОИ, обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. Направеното в заявлението искане е за предоставяне на видеозапис от камери, а не информация за извършени действия от страна на компетентните органи при МВР или статистическа такава“, гласи отказът, подписан от вътрешният министър Цветан Цветанов.

В цитирания закон обаче е записано също и че всички държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление са длъжни да предоставят информация, която се „създава или се съхранява“ от тях. Записаните в закона основания за отказ на достъп до информация са три: когато исканата информация е класифицирана, когато  достъпът засяга интересите на трето лице и няма негово изрично писмено съгласие за предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес, и когато исканата обществена информация е предоставена на заявителя през предходните 6 месеца.

В отговора на МВР става ясно, че от Кирова не е искано съгласие за предоставяне на записите, тъй като тя попада в категорията „трети лица“. В писмото не се разглежда и хипотезата за висок обществен интерес, какъвто може да се предположи, че случаят има.

Друг аргумент за отказ на информацията е, че от записите се виждат „ регистрационните номера на автомобили, попадащи в обсега, лицата на намиращите се в тях, както и лицата на пешеходците“, което са лични данни, а ЗДОИ не се прилага за достъп до лични данни. Тук не се коментират техническите възможности за заличаване на номерата на автомобилите и лицата на случайните минувачи, а също така и предходните случаи, при които СДВР е предоставяло кадри от катастрофи на инфарктни столични кръстовища. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови