От Сарафово зависи дали ЕС ще определи Хизбула за терористи

13 ноември 2012 в 08:22 2069 0

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Решението на Европейския съюз дали да включи Хизбула в списъка си с терористични групи зависи в голяма степен от изхода от българското разследване на самоубийствения атентат през юли, в който бяха убити петима израелски туристи и български шофьор на автобус. 

Това е съобщил френският посланик в Израел Кристоф Биго пред израелското англоезично издание "Джерусалъм поуст" в понеделник, пише медията в международната си секция.

“Британските ни приятели биха желали да включат военното крило на Хизбула в списъка с терористи. Главният момент обаче ще е изходът от разследването в България", казва Биго пред вестника. Посланикът добавя, че "България все още не е докладвала резултатите от разследването и ЕС трябва да изчака приключването на този процес".

"Джерусалъм поуст" припомня и че американски и израелски служители лица от разузнаването приписват бомбения атентат в Бургас на съвместна операция на Хизбула и Иран. А в репортаж на "Ню Йорк Таймс" бе разкрито, че израелското разузнаване е прихванало телефонни обаждания между Ливан и Бургас месеци преди трагедията.

Вестникът отбелязва, че САЩ са включили Хизбула в терористичния си списък още през 1995 г. Отлагането на подобно решение от страна на Европа провокира шефът на антитероризма в администрацията на Обама да нахока публично европейците в края на октомври, подчертава изданието. В своя реч в Дъблин Джон Бренан, съветник на държавния глава по въпросите на тероризма, каза, че "непосочването на Хизбула като терористична организация ни затруднява да защитим държавите и гражданите си." Той обясни, че настоящата ситуация възпрепятства усилията на органите на реда.

“Призоваваме европейските си съюзници и партньори, включително ЕС, да ни последват не само в припознаването на терористичните дейности на Хизбула, но и в тяхното осъждане и изкореняване", добави Бренан.

"Текат дискусии с разузнавателните агенции във връзка с американците, ситуацията е сложна. Франция осъзнава, че включването на Хизбула в черния списък е важно за американците и този въпрос се дискутира между 27-те страни членки на ЕС", добавя посланикът на Париж в Израел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews