Из делниците на един луд (5 – 9 ноември)

Тони Филипов, д-р 12 ноември 2012 в 09:57 11329 14

 

Понеделник, 5 ноември

Говорителят на посолството на Франция у нас Беноа Кнопер потвърди, че френските граждани, бити и ранени край Коиловци, били туристи, практикуващи екстремни спортове. „Те бяха репатрирани във Франция и са приети за лечение в Париж", добави Кнопер. Според Цецо, битите нямали претенции към българските власти, а и българските нямали претенции към тях, щото не били извършили престъпление на наша територия. (Явно де факто сме в Шенген!)

Ако това е вярно, (а ние нямаме основание да не вярваме на г-н Цветанов, защото той за тия 3.5 г. нито веднъж не е излъгал), дискурсът коренно се променя. Излиза, че селяните от Коиловци са нанесли удар на българския туризъм. Ходи сега обяснявай, че у нас не бият туристите и не ги стрелят в краката. Особено зле ще се отрази на селския туризъм. Не вярвам вече французин да стъпи в българско село.

Гражданин на село Коиловци показва къде френските туристи са нагазили в люцерната, въпреки предупредителните табели на български и английски.

И това в момент, когато туризмът ни се готви да въведе стандарт, подобен на «Стара планина», когато се дават 28 млн. лв. за създаване на «интегриран бранд на дестинация България», а на туристическото изложение World Travel Market в Лондон страната ни е представена с посланието “България - уникална в многообразието си”...

Уникална и малко кална. В добрия смисъл, инфраструктурно. Проучване сред чуждестранните туристи на "Обединение за бранд България" показва, че те предпочитат Гърция, Турция, Австрия и Чехия, защото страната ни е мръсна, несигурна и главно с лошата инфраструктура.

И именно заради лошата инфраструктура франсетата са дошли с делтапланер и парашути, а са си отпътували с военен самолет Transall С-160, според военният сайт pan.bg.

Но, както се казва, всичко е добре, когато свършва добре. Щом нямат претенции към страната ни, скандалът може и да ни се размине.

Като споменахме стандарта за туризма, та да кажем, че лично ние не сме против да се направи. Нека има. Един стандарт не пречи. Отделен въпрос е дали помага. След шумните битки за стандарт при оводняването на пилешкото какво стана? Един ми разправяше, че напоследък арабите изкупували български пилета, за да добиват вода от тях. Излизало им много по-евтино от конвенционалните методи. От един тон пиле вадели по 400-500 л. вода. Не знам дали е верно, но е възможно. Едно време японците как ни купуваха мотокарите заради стоманата и оловото?

Вторник, 6 ноември

Цветанов вика: „Влизането в Шенген има критерии, които сме изпълнили и единственото, което в момента трябва да бъде взето, това е политическото решение. Ние просто сме уникална държава в това отношение - сами да си възпрепятстваме очертаването и влизането в тези по-добри перспективи за България.”

„Очертаването и влизането…” Особено важно е очертаването. Но този път не цитираме думите на министъра като добър пример за лошо изразяване. Не, той вече е широко известен като Цецерон и ние с нищо не можем да го прославим повече. А заради явния намек в думите му, че зли сили и хора пречат на „очертаването и влизането…” като изнасят в Европа информация от кухнята. Както по случая със съдия Венета Марковска. Та чак Джефри Ван Орден се обадил да ни плаши, че ще ни спрат парите за „Правосъдие и вътрешен ред”: „Има възможности за преоценка как се харчат те и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред."

Журналистите питат Марковска ще подаде ли оставка при това положение. Не, няма: „Аз съм избрана и нямам какво да губя. Не виждам никаква причина да подавам оставка."

Тя нямала какво да губи! А може да спечели едни 9 г. на добре платен завет. Е, да й берат греха герберите и най-вече Фидосова. Тя, пише „Сега”, „вложи целия си юридически талант, за да изчисти имиджа на кандидатката пред Брюксел".

Е, в такъв случай вложеното не е много…

А Бойко вика: "Ако има и капка истина срещу Марковска, нейно право е да се оттегли".

Тя право има, но желание няма…

От една страна, наистина не е добре да се клепаме пред Европа. Но понякога това е последен отчаян опит да се спрат тукашните безобразия като се сезират тамошните фактори. Например в „Труд” чета интервю на члена на ИС на фонд “Научни изследвания” проф. Кортенска за безобразията при оценяването на проектите във фонда. Комисиите от рецензенти били формирани едно към гьотере. Шефът на фонда, анголският професор Гюров, дал в последния момент някакви листчета с имена. И в крайна сметка се оказало, че социолог рецензира космически изследвания, а фолклорист от БАН - проект за лов и риболов по Места и Струма! Браво Гюров, браво Игнатов!

Да бяхме още малко по-мнителен, като нищо щяхме да си помислим, че целта на цялото упражнение е тези 14 млн. лв., отпуснати за научни изследвания, да отидат при точните хора. Още повече, че през лятото управителят на фонда Христо Петров, направил една комисия от две секретарки и един юрист, която пресяла проектите на принципа „каръци не ни трябват”.*

А анголският професор, не стига, че продължава да заема абсолютно неправомерно поста, защото не е хабилитиран, ами се оказало, че е бил и сътрудник на ДС, познат като агент Стоянов. Кортенска няколко пъти писала на Игнатов, но от там й отговорили, че проверяват. И тя какво да прави, информирала комисарката по науката в ЕК Мойра Гейтън-Куин.

Не е хубаво, но няма друг начин. Но по-лошото знаете ли кое е? Дано не съм прав, но май основната ни надежда, че членството в ЕС ще вкара от малко-малко башибозука в правия път, ще излезе напразна…

Подобен е случаят и с червясалия боб. ДСБ подготвили подробно досие за участието на Георги Цанков и „Фантастика 95" в редица обществени поръчки и щели да сезират прокуратурата и ОЛАФ. Щото Цанков се оказва рецидивист. В смисъл, че си бозаел от фонд „Земеделие”, а също от доставки за армията, училища и детски градини още от времето на тройната коалиция. И за малко да премине и в бъдещето, както се беше цанил за лидер на партията на Кунева в един пловдивски район. Но май му мина котка път…

„Стандарт” проверили какви са настроенията в гр. Роман преди финала на президентските избори в САЩ. Щото, викат, Мит Ромни е нещо като адаш на град Роман. Но, за съжаление, нямало фенове на Ромни в Роман, там си били изкъде Обама.

Боже, аз ли не съм у ред?! Де Ромни, де Роман…

Колегите проверили и настроенията в кочериновското село Бараково, което пък е адашко с Обама. Кметицата Жулиета Лазова рекла: „Няма да се спи тази нощ, вълнуваме се много…”

Флашмоб в подкрепа на Обама в Бараковци.

Когато избраха Обамата, кметицата му писала и го поканила на гости. Но от Вашингтон отговорили, че той е много зает и няма време. „Затова, пише „Стандарт”, местните хора искат да спечели втори мандат, че да му остане време да ни посети този път.” Колко са прости! Ей, ако не спечели, ще има много повече свободно време, бе! Не виждате ли как на Гоце например сега всичкото време му е свободно?

Като казахме прости… В Бургас се появили двама африканци от Либерия, които предлагали на гражданите да им утроят парите с магия. Банкнотите се обработвали с някакви химикали, слагали се да поседят на тъмно в каса няколко дни и после, като се отворела касата, парите… ги нямало. Само някакви хартийки. Пълна магия! Нашите индобългари й викат „садже”. И колкото и да е невероятно, десетки нашенци повярвали на църните либерийци.

И ние се чудим, че вярват на Бойко!

Сряда, 7 ноември

„Готвим удар срещу евромафията”, ликува „Стандарт” по повод на казаното от министъра на оазиса, пардон, на вътрешните работи, Цветанов след срещата му с шефа на Европол Роб Уейнрайт. Щото ние нашата я довършихме, та почваме европейската…

Цветанов и Уейнрайт разговарят на асамблеята на Интерпол в Рим. От напрегнатата физиономия на Уейнрайт разбираме, че не е точно разговор. Щото при разговора и двамата разбират за какво се говори…

Лелей, каква простотия изтряска Цецо оня ден по радиото, дето рече, че изявленията на говорителя на ЕК Оливие Байи за възможен допълнителен доклад за България не изразявали официалната позиция на ЕК, а били негово си мнение. От ЕК естествено обясниха, че говорителят съобщава само официалните позиции на Комисията. В Брюксел вероятно ще ни помислят за пълни малоумници. Но ние мислим, че Цецо не е чак пък толкова прост, в случая се прави на улав. Не е като да не знае каква е ролята на говорителя. Че нали оня ден уволни говорителката на МВР-Варна Калинка Пенчева точно заради лично мнение, дето нарече един гражданин „селски глупак”.

Ама дълго лято даде Господ, а, братя? И ноември го подкарахме с хубаво време. Между другото, тъй както си грее слънчицето, трети ден вече парите на снегопочистващите фирми си текат. Договорите са направени така, че се плаща за „стендбай”. Демек не за свършена работа, а за готовност да се свърши - поддържане на машините в изправност, на персонала трезвен и т.н. Голяма далавера! Оня ден седнах да посмятам и да ви кажа, има резон човек да се хване и с лопата да чисти. Истината ви казвам! В Плевенско, където чистело обединение, свързано с Васил Божков, плащали по 2587 лв. на километър. В Софийско и Кюстендилско цените били по 1500 лв./км. Явно са определяни едно към кесим, щото пък в Перник ще се чисти за 917 лв./км, а в Благоевград за 540 лв./км. ще чистят равнинните пътища, за 800 лв. планинските. Което е нормално. В Русе обаче ще чистят планинските за 750 лв./км, а равнинните за по 1800 лв. Може би равнинните пътища са много повече, та затова.

Драстични разлики имало и в цените на материалите, които областните пътни управления ще плащат. Например калциевият двухлорид в София струвал по 100 лв. на тон, а в Перник по 1102,5 лв.

Честито на печелившите!

Като споменахме Божков, та се сетихме дето старейшините ласкаеха оня ден Бойко на строител на нова България. Истината е, че зад този изявен строител седят едни скромни труженици, които на практика са истинските строители. Например Васил Божков с «Холдинг Пътища” е един от тях. Другият е Симеон Пешов с фирма „Главболгарстрой”. Но като че ли първенството е на „Трейс груп”, които строят за по 500 млн. всяка година. Тройната коалиция по някаква причина не оценяваше достатъчно старозагорската фирма, но при ГЕРБ тя получи мащабно поле за изява. Сега фирмата строи железници, метро, магистрали, пътища и пътчета…

Пък в bgikonomika.com четох, че държавата дава 58 млн. лв., за да закупи 50 000 пакета от новия Windows 8, което прави по 1160 лв. пакета. На свободния пазар Windows 8 се продавал за 60 лв. (Изобщо не питам толкова ли овладяха лемурите Windows 7, та се налага да им се купи Windows 8!) Оня ден в Медиапул имаше реклама, че до края на януари 2013 г., потребителите, които имат компютри с инсталиран Windows 7, XP или Vista, могат да закупят Windows 8 Pro на приблизителна цена 58.66 лв..

Другото интересно е, че от допуснатите до финала три фирми, държавата избрала тази с най-висока оферта с презумпцията, че ще достави най-качествения Windows. Та и тук да кажем: Честито на победителя! Голямата награда отива при Обединение ПроКом.

Четвъртък, 8 ноември

Днес, за разлика от вчера, няма да говорим за политика. Макар че като гледам, то и вчера не сме говорили баш за политика, а за далавери главно…

В „Труд” цитират извадки от интервю на Кубрат Пулев. Излиза, че е бил малко нещо дисидент. „Баща ни, вика, ни водеше с брат ми на пл. „Славейков", където познаваше хора, които внасяха нелегално забранени книги, четяхме ги и ги криехме в тайниците, за да не ги намерят", откровен бе прославеният боксьор.” Колегите можеха да спестят поне това „откровен беше”… Защото в Уикипедия пише, че Кубрат Пулев е роден на 4-ти май 1981-ва година. На 4 май 1989 г. е навършил 8 години! Явно не е откровен. Не че лъже, просто се е объркал. Боксът е труден спорт. Помните навярно главния прокурор Филчев, бивш боксьор. Ударите по главата не остават без следа.

Струва ми се, че по примера на премиера, част от изявените ни спортисти напоследък искат да минават за дисиденти, а ако може и за интелектуалци.

Между другото, оня ден на някаква сбирка на ЕНП премиерът каза нещо, дето ме изуми: „Нашите министри и кметове са предимно млади хора, завършили навън, с по няколко езика, много добри експерти са, заедно с мен знаем по два-три езика". В три вестника четох дописката, но никъде не бяха добавили „пошегува се премиерът”. Иначе винаги обясняват кога се шегува.

Като стана дума за удари по-горе, та се сещам. Израелски учени открили нестандартен лек за половата немощ при мъжете, по-известна на село като еректилна дисфункция. Според тях, ако се удря пениса на някои места, това бързо го привеждало в "стендбай". Не пишеше с какво се удря. Предполагам, че с тънка пръчица, шибучица както казваше класикът. Изобщо с пръчка се лекуват много дисфункции. Но това не са го измислили евреите. Руски учени още преди години съобщиха, че боят с тънка пръчка лекува всякакви болести. При това упражнение се освобождавали ендорфини, (хормоните на щастието), които предизвиквали чувство на еуфория, намаляване на апетита, освобождаване на сексхормони и общо укрепване на имунната система. (Вижте само колко неща накуп за без пари!)

Руският лечител Герман Пилипенко препоръчва пръчкотерапията за стрес, за отслабване, за дисфункция… Изобщо за много болести.

Ние като хомеопат по душа още навремето препоръчахме този метод като напълно природосъобразен. Хубавото при него е също, че не се налага непременно хоспитализация, а лечението може да се проведе и в домашни условия.

Пенсиите, всеки сам да си прецени, но според мен не прекалявайте с пръчката. Ако след няколко удара не се вдигне, значи е дошло онова време, когато само с бицепсите може да се вдига.**

Пък от „Новинар” научих още нещо, но се колебая дали да го съобщя. Ново изследване показало, че масажът на ушите на мъжа засилвал оргазма. Ушите били ерогенна зона номер едно за силния пол. Колебая се, щото е широко известно, че Борисов редовно е масажирал ушите на Тодор Живков, та да не си помисли някой нещо…

Както и да е.

Петък, 9 ноември

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков поиска от Фандъкова да заповяда на подчинените си да махнат портрети, календари, пирамидки и други пособия с лика на премиера Борисов от кабинетите си. Обаче тя вика, че може само да ги помоли. Да им заповяда би било нарушение на конституцията. И си е така. Ако човек обича Бойко, никой не може да му забрани да демонстрира тази любов. Ако го мрази, може да му се забрани, но ако го обича не.

Лилков е прав. Трябва да се намери начин да се ограничи малко тая мания с портретите на вожда, щото ставаме за смях по света. Оня ден по немската ARD излъчили кратък репортаж от кабинета на правосъдния ни министър Диана Ковачева. То какъв репортаж, камерата през цялото време показвала календара с лика на премиера, турен на видно място на бюрото на Ковачева. Млада е тя, не знае че така се създава култа към личността. То дип, че личността…

От къде се взеха толкова портрети и календари с лика на премиера? Той винаги е бил за евтина кампания, без гевезелъци. Спомням си какво каза, когато се кандидатира за кмет на София: „Аз няма да харча пари за реклама и PR. ... Ако спестя пари от това, което хората ми дават за кампанията, ще ги похарча както винаги или за моите дечица на загиналите полицаи, или ще направя нещо, което ще остане - паметник или градинка. Няма да им взема на хората парите да си купя костюм.”

Кадър от репортажа на ARD.

Разбира се, винаги съществува вероятност инсталирането на портрета на вожда на видно място да не е израз точно на любов. Понякога е опит за прагматично екзистиране върху неговата първична суета. А той си е бая суетен. Какво да се прави… За съжаление, другото име на живота е суета.

Много ни впечатли изказването нМу при поклонението пред тленните останки на патриарха: “Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек, толкова пъти ми е пожелавал успехи…“

И пожеланията му се чуваха горе. Което доказва, че е свят.

Из Фейсбук имаше много противоречиви оценки за дейността на дедо Максим. Някои от тях изобщо не подхождаха за умрял човек. Лично ние нищо няма да кажем. Какъвто и да е бил дедо Максим, той е сега при началника си, да дава на него джоап какво е направил или не е направил.

В Турция управляващата Партия на справедливостта внесла в парламента предложение за превръщането на парламентарната република в президентска. Сега президентът им е декорация на демокрацията, като нашия. Даже и малко по-зле, щото се избира от парламента, а ние за нашия трошим по 20-30 млн. на всеки пет години. (Пет, а не четири, както смяташе по едно време Борисов!) С тази промяна управляващата ПСР прави ихтибар на лидера си Ердоган, на когото много му се ще да стане президент, но да запази и реалната власт, която има като премиер.

Кога ли и на герберите ще им хрумне една такава промяна?

По принцип ние не бихме възразили да станем президентска република. Трябва да опитаме нещо да променим, какво ще загубим? Освен оковите си, дето казваше незабравимият Карл Маркс. Само едно нещо ме колебае – че президентът ще е българин. А това е в състояние да провали всяка една политическа система. Затова като че ли съм по-склонен да мислим по костариканския вариант. Тия провели референдум да станат 51-щат на САЩ. Гласували 54% от 4-милионното население на страната, от които 61% били да станат щат. Само 5% искали да си останат независима държава.

Между другото идеята да се интегрираме по-плътно в САЩ не е нова. Може да съм ви споменавал, че в архивите на Григор Начович съм срещал чернова на едно писмо от 1919 г. до президента Удроу Уилсън, в което се иска САЩ да ни вземат като подмандатна територия (подобно на Куба тогава) за 50 г., щото България не можела да се управлява сама. А като минат тия 50 г., пак да се прецени дали сме втасали за самостоятелно управление...

И ако това беше станало, тия 50 г. щяха да са на мястото на ония 45 г. и друга щеше да е историята… Но е възможно и друго - САЩ, подобно на турската и руската империи, днес да не съществуваха. Поне не в този си вид.

Мисля, че още не е късно. В предишните избори «Лос Анджелис таймс» писа, че Обама се похвалил, че в обиколката си посетил 57 щата. Само до Аляска и Хаваите не стигнал. Което значи, че според него щатите са 59. Но понеже Обама все пак не е Буш, та да не знае колко са, лично ние стигаме до извода, че американците държат 9 щатни бройки свободни.

Оня ден един читател ме питаше леко укоризнено: «Докторе, има ли нещо, с което да не се шегувате?» Има, да. И веднага ще дам пример. На откриването на ново сметище в Ботевград премиерът рекъл: “За 60 г. сме решили проблема. След 60, като сдадем властта, ще разширяваме…” «Премиерът Борисов се готви да управлява още 60 г.”, обобщи „Труд”.

Ето с това не бих се шегувал.

P.S. Не бяхме прав да казваме, че Евгени Минчев е първият лорд, спечелил титлата с гъза си.

……….

*Принцип на каръка: Един шеф трябвало да прегледа стотина комплекта документи на кандидати за работа. Но го мързяло. Затова хванал горната половина и я хвърлил в кошчето с думите: „Нямаме нужда от каръци”…

** Още през далечната 2002 г., в първата си книга, сме обяснили подлия характер на импотенцията. Започва с това, че за първи път не можеш втори път, после за втори път не можеш първи път, докато един път установиш, че предишния път ти е било за последен път.

 

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!