Кирил не се вижда патриарх, Линкълнът му бил "икономичен"

12 ноември 2012 в 09:46 2304 5

Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда

Нямам амбиции, освен да служа добросъвестно на българската православна църква и не се виждам като бъдещ патриарх.

Това заяви днес пред БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Миналата седмица на извънредно заседание на Светия Синод той бе избран за временен наместник-председател. Той трябва да организира избора на нов патриарх.

"Ще проявя послушание както винаги досега. Аз съм избиран, без да съм имал някакви амбиции и без да съм правил каквото и да е, за да получа тези неща. Не дължа този пост на никого. Осъзнавам, че с божията воля съм достигнал до този пост и нямам никакви амбиции, затова съм спокоен. Св. Синод в края на краищата ще реши", категоричен е митрополит Кирил.

Попитан за това дали има риск от нов разкол в БПЦ, той отговори, че няма опасност. "Това са някакви отчаяни опити. За съжаление това е неградивно, но те си решават", каза митрополит Кирил.

Той обясни, че срещу избирането му за наместник-председател е имало съпротива. "Това не са сериозни разногласия, след като няма кауза. Или не се знае какво значи тайно гласуване, или се спекулира с това нещо. Много е важно, че Св. Синод взе решение всички 12 души да гласуват тайно. Тайно гласуване значи да участват само тези, които присъстват. Всички са получили писма, защо не са дошли, това е друг въпрос. Тези, които са там са направили волеизволение", обясни митрополит Кирил за избора му за наместник-председател.

"Ще излъчвам смирение, мълчание и активна позиция, всичко това заедно, което виждаме и в Спасителя. Аз няма никого да гоня от храма. Св. Синод решава. Аз говоря по принцип за християнина. Той трябва да има преди всичко предвид примера на Спасителя, а за нас пример ще бъде и дядо Максим.

Миналата седмица митрополитът обяви, че Уставът на църквата няма да бъде променян преди да бъде избран патриарх. Така той отговори на спекулациите за промяна на устава, така че да бъде избран пловдивският митрополит Николай. Той посочи, че не може да бъде свикан извънреден Народно-църковен събор, преди да бъде избран патриарх, тъй като такъв събор може да се свика само от патриарха.

„Желанието на всички архиереи е да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод”, каза той.

Колко пъти ще повтарям за колата? 30-35 хил. долара струва. Каква сума е това в сравнение с другите, най-малкото? Икономична кола. Защо се явяват някои в ролята на демони да припомнят само и претоплят стари неща, които не са така?”, отвърна подразнен дядо Кирил на въпрос за луксозния "Линкълн", който предизвика скандал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови