Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов пак призова Марковска да се оттегли

11 ноември 2012 в 19:00 2939 2

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли.

Той обяви това, след като разгледа съкровището от Свещари в Археологическия музей.

„Молбата ми е да се оттегли, след като създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия. Около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойното би било тя сама да не отиде да се закълне. Помолил съм я преди една седмица. Надявам се да го реши”, обясни Борисов.

При избирането ѝ за конституционен съдия в правната комисия в парламента беше получен сигнал, който поставя под съмнение репутацията ѝ. След избирането на Марковска от ДСБ съобщиха, че срещу нея има втори анонимен сигнал.

Изборът на Марковска беше причина за остра реакция от страна на Европейската комисия, която заплаши с извънреден междинен доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка.

Това изявление бе коментирано от вътрешния министър Цветан Цветанов като неофициално. Последва отговорът на говорителя на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че всяко изявление на редовен брифинг на комисията е официална позиция.

Случаят "Марковска" днес коментира и британският посланик в София Джонатан Алън. “Изборът на кандидата за Конституционния съд е доста голям срам след прекрасните, прозрачни условия при избора на Висшия съдебен съвет (ВСС)”, обяви в интервю за радио К2 Алън.

Бойко Борисов призова Марковска да се оттегли, още след острата реакция на Европейската комисия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews