Училището прати радиото в историята

Александра Маркарян 06 ноември 2012 в 14:39 4110 2

В училище вече няма да се учи какво е радиокасетофон и електронно фенерче - според МОМН тези уроци са твърде архаични. Снимка: http://radiobody.net76.net/
В училище вече няма да се учи какво е радиокасетофон и електронно фенерче - според МОМН тези уроци са твърде архаични. Снимка: http://radiobody.net76.net/

В училище вече няма да се учи какво е радиокасетофон, как се работи с него, нито що е електрическо фенерче. Този урок отпада от учебната програма за I клас.

Това стана ясно при представянето на програмите по новия предмет "Технологии и предприемачество", който ще бъде въведен от учебната 2013/2014 г. и ще замени сегашните "Домашен бит и техника" (I-IV клас) и "Икономика" в прогимназиалния курс.

От програмата отпада урокът "Знае как да използва радиокасетофон и електрическо фенерче".

"Считам, че е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче. Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства", обясни промяната зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

По предмета в началния курс се въвежда  подтемата "Енергия". Децата вече ще учат как да пестят енергия при използване на електроуреди (II клас); ще знаят различни начини за пестене на енергия при отопление и осветление на сградите и жилищата (III клас); учителите ще им обясняват и защо е необходимо да се преработват материали за получаване на енергия (IV клас). В края на четвърти клас те ще трябва да различават и материали, които могат да се рециклират.

От V до VII клас по този предмет в училище ще се преподават икономика (вкл. формиране на бюджет, предприемачество, професии, себестойност и цени), технологии (готварство, шивачество,..), природата в дома (отглеждане на домашни любимци и цветя).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!