Путин уволни министъра на отбраната

06 ноември 2012 в 12:32 1318 0

Сергей Шойгу. Снимка: БГНЕС
Сергей Шойгу. Снимка: БГНЕС

Русия има нов министър на отбраната, след като президентът Владимир Путин уволни досегашния Анатолий Сердюков, съобщиха РИА "Новости" и АФП. Поста поема досегашният губернатор на Московска област Сергай Шойгу по препоръка на руския премиер Дмитрий Медведев.

Говорителят на Путин  Дмитрий Песков изтъкна причината за отстраняването на Сердюков - присвояване на няколко милиона евро за предполагаеми имотни измами на стойност 100 млн. долара от компания, контролирана от министерството на отбраната.

На среща с новия министър на отбраната Путин отбеляза, че  "през последните години е направено много за развитието на въоръжените сили, за решаването на социалните въпроси, включително на жилищния проблем". Според думите му новият минисър трябва да продължи започнатото от предишния му колега и да осъществи поставените вече планове.

Неотдавна руският съд образува  пет наказателни дела за измами и злоупотреба с власт при продажби на недвижими имоти, парцели и акции - собственост на компанията "Оборонсервис", контролирана от Министерството на отбраната, след което в същите недвижими имоти са били наливани огромни количества от държавния бюджет  и са били продавани на доста по-ниски  цени на търговски структури, свързани с "Оборонсервис".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови