Бунтът на Инеада: Нито АЕЦ, нито ТЕЦ (видео)

Георги Савчев 01 ноември 2012 в 08:53 4509 7

Протестът в село Беандик. Снимка: Георги Савчев
Протестът в село Беандик. Снимка: Георги Савчев

 Георги Савчев

Инеада, Турция

Младата Озге Джан живее в Леманкьой от 5 години. Биолог по професия, харесала селото заради красивата природа и чистия въздух. Преди десетина дни хората в Инеада и селата край границата с България разбрали, че инвеститори планират изграждането на АЕЦ и ТЕЦ в района.

В сряда искаха да дойдат в село Беандик и да ни обяснят за проекта, разказва Озге. "Трябваше да действаме и да не допуснем никаква среща, защото за нас най-важно е да опазим природата и рибата тук".

Местните бързо се организирали, кметът на Инеада Тахир Ъшък също ги подкрепил. Отпечатали постери, подготвили знамена и плакати. И в сряда едва половин час беше нужен, за да стигне вестта до Анкара, че срещата между бизнесмени и местни е наистина невъзможна. По обед жандармерия обгради входа към Беандик, а протестиращите обиколиха залата в селото, в която трябваше да се проведе срещата. Но силите на реда, макар и твърде внушителни на брой и с автомати, не попречиха на нито един демонстрант да се включи в шествието в центъра на селото.

Никой не иска нито ТЕЦ, нито АЕЦ край Инеада, казва Озге. "Рибарите ще загубят препитанието си, туристите ще си тръгнат. В района хората имат крави, овце, само ако знаете колко хубав мед има тук, толкова чист. Не искаме да загубим всичко това", обяснява младата биоложка, докато жени и деца край нея развяват знамена с надпис "АЕЦ носи смърт".

Нито ТЕЦ, нито АЕЦ. Ще чуете тази фраза тук много пъти. Повтарят я и кметовете на съседните общини, дошли да подкрепят протеста, и хора от Къркларели, Демиркьой, Йенджекьой.

Първото полувреме приключи. В него победиха хората. За второто полувреме – още не знаем. Но хората тук няма да позволят инвеститорите да ги притискат, казва кметът на Инеада Тахир Ъшък. Докато говорим, до нас приближава кметският наместник на Демиркьой: " Напишете в българските медии какво става тук, пратете го и в Европа. Комшии сме и трябва да действаме заедно".

Сред демонстрантите има и много местни, които говорят български. Като 56-годишния Али Озтюрк, пристигнал от Къркларели с още 50 души. "Трябва да подкрепим хората в Инеада, да остане природа", казва той. Керим, който е от село Йенджекьой, споделя, че неговата дъщеря е студентка в София. 

"Дълги години работих в транспорта и научих български. А днес дойдохме да помагаме, за да няма централа. Две години работят в района, не казват нищо", обясни Керим.

На протеста присъстваха и Петко Ковачев от българската партия "Зелените" и Петър Кърджилов от Българска антиядрена коалиция. 

Ще сезираме българското външно министерство и МОСВ за това, че България трябва да поиска провеждането на обществени обсъждания на оценката за въздействие върху околната среда на всички 6 проекта от другата страна на границата - АЕЦ, ТЕЦ и четири ВЕЦ-а. Ние ще настояваме тези обсъждания да се проведат не само в Бургаска област, но и в София, за да могат българските граждани да изразят отношението си към т.нар. енергиен щит на Ердоган, заяви пред OFFNews.bg Петко Ковачев. 

След протеста десетина жени от Инеада се прибират към домовете си. По пътя още носят плакатите срещу "смъртоносните централи". Питат ни за България и морето отвъд границата. И пак - "колко е красива природата в Инеада", която няма да напуснат на никаква цена. Час по-рано Озге, в разгара на протеста, също ми казва, че иска да остане в селото си. Но българите трябва също да реагират, защото "това е наш общ проблем". Заради морето, горите, риболова, казва Озге. И защото сме комшии.

Ето и видео от протеста:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови