Игнатов срещу Дянков за бюджета на БАН

Александра Маркарян 31 октомври 2012 в 21:11 3041 2

Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Снимка: БГНЕС

Образователният министър проф. Сергей Игнатов се възпротиви на вицепремиера Симеон Дянков заради проекта за бюджет на Българската академия на науките за 2013 г.

Сега заложените 59.7 млн. лева не стигат дори за оцеляването на академията. Около това становище се обединиха и от министерството, и депутатите, и представителите на научните среди на заседанието на комисията по образование в НС тази вечер.

Преговарям с финансовия министър за увеличаване на субсидията с 14.9 млн., които биха покрили поне основните разходи, обяви Игнатов.

Игнатов се обявява против заложения размер на субсидията за БАН за 2013 г. и като член на Съвета на настоятелите на Академията. В решение на съвета от 18 октомври, гласувано и от Игнатов, той настоява пред Дянков за  14.9 млн. лева целева субсидия за БАН през 2012 г. (които да отидат за заплати, сметки за ток, парно и консумативи), 98 млн. лева бюджет за 2013 г. или в най-лошия случай 74.7 млн. лева, които да покрият разходите за заплати и режийни.

Ако субсидията остане в сега предвидения размер, БАН ще бъде принудена да намали заплатите на научните работници. Средното им възнаграждение ще падне на 550 лева, учени ще бъдат пускани в неплатен отпуск, няма да има пари за сметките за ток, парно и вода, да не говорим за членския внос на академията в 32 международни организации, обучение на докторанти, научно-изследователски разходи. Това става ясно от становище на изпълняващия длъжността председател на БАН проф. Евгений Николов, изпратено до министър Дянков и раздадено тази вечер на депутатите от ресорната комисия.

Той заявява още, че заложените средства са "под 60% от необходимите за нормалната работа на Академията при икономичен режим", че тази политика на правителството противоречи на политиката на ЕС за увеличаване на публичните разходи за наука.

Депутатите (без тези от ГЕРБ) застанаха твърдо срещу заложената субсидия за БАН. Въпреки това проектобюджетът за образование бе одобрен от комисията с 10 гласа "за" на депутатите от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!