Жандармерия пази дискусията за АЕЦ-а до границата ни (обновена)

Георги Савчев 31 октомври 2012 в 13:14 6677 7

Село Беандик, сряда по обед. Снимка: Георги Савчев
Село Беандик, сряда по обед. Снимка: Георги Савчев

Инеада, Турция

Мащабен протест, охраняван от жандармерия, се надигна днес в Турция заради плановете за строеж на АЕЦ до границата с България. Местната управа е решена да потърси подкрепа и от българските погранични общини, разказаха кметове пред репортер на OFFNews, който е на мястото на събитието.

Около 200-300 души, гневни на плановете за нов ядрен завод край Инеада, излязоха в село Беандик със скандирания срещу централата.  Самото село е обградено от жандармерия, която проверява за оръжие и не допуска автомобили. Гражданите могат свободно да се присъединят на протеста. 

По обед българско време напрежението и недоволството ескалираха, присъединиха се и хора от Инеада, Лозенград (Къркларели) и Люлебургас и други разположени наблизо градчета. Двама представители на българската политическа партия "Зелените" също проследиха на място събитията.

Инеада, където ще бъде изградена нова атомна централа, отстои само от 5 километра от българското село Резово. Местните научили за плановете за строеж едва преди десетина дни. Хората, някои от които български изселници, разказаха пред екипа ни, че се надяват на голям отзвук и в България, за да се предотврати строежът на АЕЦ-а в Инеада и да се запазят природата и туризмът в региона.

Междувременно около 13:30 ч българско време протестиращите успяха да осуетят насрочена за днес на обяд среща между обществеността и шестима официални представители на проекта (бизнесмени и представител от турското министерство на околната среда). Хората в Беандик заключиха вратата на залата, в която трябваше да се състои срещата, а преди това обградиха и самата сграда. Те не желаят дори да чуят аргументите на "за" проекта, категорични са, че не биха приели никакви аргументи и не биха участвали в преговори.

Пред OFFNews кметът на Инеада Тахир Ъшък, кметът на община Демиркьой Мухлиз Явуз и председателят на местния парламент в общинския център Къркларели Бехчет Шен коментираха, че очакват помощ от българските общински администрации и българските медии. Те вече са изпратили писма до българските си колеги с молба за съдействие. Местните управници застават плътно зад позицията на жителите на региона, като потвърдиха, че не са съгласни да се строи нито АЕЦ, нито ТЕЦ в региона. "Ако се получи замърсяване на Черно море около тази централа, то ще засегне и Българското Черноморие", посочиха общинарите. 

Озге Джан, биолог от близкото село Лиманкьой, също бе сред протестиращите. Жената разказа, че през последните 10 дни вълненията сред населението са особено силни. Хората са силно притеснени за поминъка си, за опазването на околната среда, птиците и за меда, който се произвежда в околностите.

Жандармерията продължава да пази обществените сгради в селото, сблъсъци засега няма, чуват се само скандирания в израз на недоволство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!