Албена Колева играе Камен Донев? Не, вече играе "Амазонка"

Бистра Величкова 29 октомври 2012 в 21:28 5888 1

Кадър от пиесата
Кадър от пиесата "Амазонка"

„Амазонка” е новото име на спектакъла „Албена Колева играе Камен Донев” в Народния театър. Заглавието беше сменено ден преди официалната премиера на 19 октомври. „Решихме да го сменим, защото първото заглавие обърква хората и остават с грешно впечатление. Те не могат да направят асоциацията с концертите в класическата музика, в които един изпълнител свири известен композитор”, обясни Камен Донев, автор и режисьор на постановката. „Нарекохме го „Амазонка”, защото се представя борбената жена, жената воин, която цял живот отстоява себе си, опитва се да се впише в живота, с мъжете, с хората...”

Спектакълът представлява компилация от няколко текста на Камен Донев – от монолозите „Амазонка”, „Ловджийка”, от миниатюрата „Финал Албена Колева играе... амазонка на борба”, три сцени от „Самолетът беглец” и две сцени от пиесата „Карнавал”. На сцената можем да видим около седем отделни части, обединени от идеята за представяне на психологията на жената – нейните терзания и търсения в любовен и житейски план. Всичко това, разбира се направено с необходимата доза хумор и ирония, които не са никак чужди на Камен Донев. Самият той не веднъж е разплаквал от смях публиката на своите авторски моноспектакли.

Албена Колева (дъщеря на актьора Тодор Колев) се вписва добре в ролята на нахаканата и борбена жена, която заплашва с бой мъжете, които се осмелят да плачат пред нея. В една от сцените тя е оперна певица. При нея идва лудо влюбен нейн почитател, коленичи и й поднася цветя. Тя го поглежда възмутено и му заявява нещо в духа на това, че жените не искат романтика, а... страст! В друга сцена, актрисата е контрольорка в автобус. Хумористичен епизод, който е напълно в съзвучие с ежедневието, на което сме свидетели в родния градски транспорт. След всяка част, артистите напускат сцената и на видео стена се показва продължение на изиграния сюжет. Кадрите заснети в центъра на София впечатляват с високото си качество, дело на оператора Гео Иванов.

Въпреки добрия хумор, на моменти се усещаше лека протяжност в някои от сцените и повтаряне на шеги, които разваляха и изтъркваха ефекта. Такъв момент, например се наблюдава във втората сцена, когато се разиграва нещо като викторина и трима уж начетени учени (Стоян Алексиев, Теодор Елмазов, Пламен Пеев) дават абсурдни отговори на елементарни въпроси. От начало сцената е смешна, но дългото продължение със сходни идеи, малко отегчава.

Въпреки умелото превъплъщение в ролите, в различните части, на моменти се усети напрегнатост у актрисата. Самият Камен Донев, след представлението коментира: „Днес мина малко стегнато, можеше и по-добре. Много е трудно за сама актриса да издържи цялото това нещо... А и Албена е малко болна, за това се надявам следващия път да се получи, както трябва”.

Премиерата на постановката се състоя на 19 и 22 октомври 2012 г. на сцена „Сълза и смях” в Народен театър „Иван Вазов”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови