Я, колко много хора в конфликт на интереси!

Владимир Йончев 26 октомври 2012 в 13:55 10136 5

Шефът на КЗК Петко Николов на семинар, организиран от адвокатска кантора, която се хвали в сайта си, че печели дела в КЗК
Шефът на КЗК Петко Николов на семинар, организиран от адвокатска кантора, която се хвали в сайта си, че печели дела в КЗК

Наскоро на страницата на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) се появи едно прелюбопитно съобщение. Комисията установява, че двама членове на Комисията за защита на конкуренцията, са в конфликт на интереси.

Въпреки че имената в съобщението са с инициали, не е трудно да се разбере, че това са Елена Димова и Александър Александров. Александров го помним от ЦИК - свикнали сме по изборите да ни съобщава от екрана колко сигнали за нарушения са подавали щабовете към еди колко си часа. Достатъчно известен е, за да влезе по  дописките, дето се пишат без много замисляне, но явно не чак толкова, че да насърчи колегите малко да се поровят в случая. А казусът е много интересен и с неподозиран обхват.

Александров и Димова са обвинени в конфликт на интереси за това, че са изнасяли лекции на теми свързани с практиката на КЗК и ВАС. За лекциите взели хонорари и ги декларирали. Друго обвинение е, че имената им били използвани в обяви, с които организаторите на семинарите си рекламирали събитията, за участие в които се плаща и по този начин привличали участници и съответно генерирали по-големи приходи.

В същия ден КПУКИ е разглеждала още един казус на друг служител на КЗК и е взела точно обратното решение - че служителката (младши експерт) НЕ е в конфликт на интереси. Разлика в двата казуса е, че младшият експерт е убедил някак си комисията, че не е знаел, че ще поставят името му върху плакатите, които рекламират конференциите.

Нека засега оставим въпросите дали е грешно да изнасяш лекции по това, което работиш и дали имаш право на възнаграждение от това. Дали ако не са декларирали хонорарите, е имало начин да ги обвинят? Дали някой лектор изобщо може да определя какво пише на плакатите? И дали истинската причина не е, че двамата са от онези, които си позволяват да пишат особени мнения под решенията на КЗК. Които често касаят бизнеси за милиони.

Нека предположим, че КПУКИ (извинете, ако звучи нелепо, но такава е абревиатурата) много съвестно чете и прилага закона. Защото така става по-интересно.

Семинарът на Българския икономически форум с участието на премиера Бойко Борисов и трима министри

Пускаме едно търсене в Гугъл и разбираме, че през ноември 2010 година се е провел семинар „Фактори за икономически растеж на България през следващото десетилетие".

Участват министър-председателят Бойко Борисов, министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и Томислав Дончев. Организатор е Български икономически форум. Таксата за участие е 300 лева.

 

Но като стана дума за КЗК, решихме, че е малко вероятно членовете на комисията да са изнасяли семинари, а баш шефът - не. И потърсихме. Излезе следното: Семинар "Правилата на конкуренцията - рискове и възможности".

Семинар "Правилата на конкуренцията - рискове и възможности" - организиран от Комисията за защита на конкуренцията и адвокатска кантора "Боянов и ко"

Организирана за трета поредна година от Yomeks и адвокатска кантора "Боянов и ко". С любезното участие на Петко Николов, шеф на КЗК и гордо позиращ на снимката.

Следва семинар: "Тенденции в правото на конкуренцията - ефект върху бизнеса". С участието на цяла делегация от КЗК, начело с шефа Петко Николов. И пак на адвокатска кантора "Боянов и ко".

Интересна ни стана тази кантора и се заровихме в сайта й. Хвалят се хората, че имат прекрасни взаимоотношения с КЗК и заедно с нея организират семинари, кръгли маси и консултации. (Over the years, the firm has developed an excellent relationship with the Commission for the Protection of Competition, recent examples of which include joint initiatives such as co-organized conferences, discussion tables, and consultation on legislative proposals.) Не се изненадваме - само се питаме защо КПУКИ е пропуснала да се самосезира?

Скоро се появява обява на вестник "Капитал", който организира конференция на тема: Публично-частно партньорство във водния сектор. Такса за участие: 60 лв. Лектори: Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз в правителството на ГЕРБ.

 

После виждаме друга обява: Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Участва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и заместник-министрите на отбраната и транспорта. Такса за участие: 150 лв. с ДДС.

Примерите могат да продължат до безкрай.  Само с няколко ключови думи в търсачките излизат десетки съдии, някои от които членове на ВКС, шефове на държавни агенции, да не говорим пък за началници на отдели. Те многократно са участвали в организирани от частни организации платени семинари, рекламирани с тяхното име.

Ха сега, де? КПУКИ ще разследва ли за конфликт на интереси премиера и министрите му? А какво става, ако се включат и семинарите, организирани от браншови организации? Те наистина са неизброими и в тях многократно са участвали всички министри. И вероятно точно това им е работата - да обясняват на подресорните си политиката в своя сектор. Дали обаче в един момент няма да се окажат виновни за това?

Дали политиците ще замлъкнат и ще се лишат от любимите си семинари с камери и журналистки в кулоарите, ще се разбере след решението на Върховния административен съд, където най-вероятно ще се обжалва казуса.

Но представяте ли си какво ще стане, ако съдът лиши министрите от семинари. За да се покажат по телевизията ще трябва да ходят да режат лентички. А това ще доведе до неочаквано възстановяване на конкурентната среда в този "бизнес".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови