Видео, коментари и снимки след пожара

Владимир Йончев 10 октомври 2012 в 22:34 10364 23

Гасенето на пожара на Витоша. Снимка: Захари Коровски
Гасенето на пожара на Витоша. Снимка: Захари Коровски

Пожарът, който избухна на Витоша в понеделник следобед, вече е овладян и почти потушен.

Това стана с усилията на над 140 души - пожарникари, горски служители, доброволци от OFFRoad-Bulgaria.com,  от групата доброволци във Фейсбук, от Столичната община.

При екстремни ситуации като пожар винаги се вторачваме в институциите, следим ги под лупа дали действат, както трябва и дали се координират добре. На заден план остават хората, които стоят зад анонимността на институциите.

Текстовете и снимките надолу са на Захари Коровски и Мартин Христов от форума OFFRoad-Bulgaria.com. Пълната тема можете да видите ТУК (снимките се виждат само след регистрация). Видеото е на Мартин Христов.

Людмил Кюковски:

Комисар Николов пое лично контрола на долната група, като даже им оправи бакиите от вчера и нощес. Ние бяхме с Краси Димитров и комисар Секиранов малко под Черни Връх, откъдето се пуснаха две линии шлангове, за да се гаси торфа. Заради изгледа отгоре се извършваше перфектната координация и навигация на цялата операция. Естествено не можа и без полеви ремонти на водоноските и куп други глупости. От 6:30 бяхме с Краси Димитров и имахме удоволствието да разберем,че е супер професионалист и човек.Имахме честта да сме до рамото на комисар Секиранов на чийто професионализъм се кланям!

Мартин Христов:

Искам да отбележа, че този път държавните структури имаха добра организация и координация, може би защото нямаше пишман еколози да им дават тъпи акъли в щаба! Освен всички изброени до тук пожарникари и общински служители, искам да изкажа адмирациите си към кмета на Бистрица - невероятен пич! Цяла вечер беше обикалял пеш целия район на пожара и сутринта на оперативката изсипа актуална и вярна информация за обстановката, благодарение на която се пристъпи към действие още на двайстата минута.

Другото хубаво нещо бе отношението към нас! Смятам, че няма да е пресилено, ако кажа, че беше дори и приятелско - благодарение на всички колеги взели участие в акции до момента! Някои с някои вече се знаят на малко име, имаше шеги и бъзици (въобще нямаше стрес в цялата ситуация) и според мен хората искрено се радваха, че сме там и бяха благодарни. Като казах шеги, няма как да не отбележа невероятното чувство за хумор на комисар Секиранов - с когото доста се посмяхме, все едно сме били заедно в казармата - страхотен човек и професионалист! Приятно впечатление ми направи, че всички началници (всъщност най-големите в структурите си) ръководеха лично хората си от първа линия - на фронта на пожара... Тези хора наистина знаеха какво правят и го правеха по възможно най-добрия начин с оглед на ситуацията! Катереха се като кози по скалите, навираха се на всякъде и говориха лично с хората си, които от своя страна изпълняваха всичко на секундата!

Поклон и пред всички доброволци - не съм очаквал, че тези хора ще се раздават толкова много! Наистина са добри и доказателството за това е, че по-време на оперативката, шефовете на звена си искаха да им осигурят конкретни групи и хора с думите - те знаят какво правят и си им имаме доверие! За Краси Димитров какво да кажа..?! Ами образ си е човека (в добрия смисъл на думата) и ако се повози още малко при нас, ще разбере и за какво става дума наистина, когато се говори за офф роуд. Интересува се много човека и от техниката ни, и нейната подготовка, и от начина и на употреба. На ясно са, че има много да учат в тая посока и определено си мисля, че ще ни търсят все повече. Така стана, че се оказах личен шофьор на Г-жа Фандъкова за няколко часа и моите впечатления са, че е много приятен, възпитан и ерудиран човек. Не се месеше в работата на никого и само питаше от какво имат нужда, за да им го осигури!

 На финала искам да кажа на всички колеги от форума с които бяхме днес горе - за пореден път за мен бе чест и привилегия да съм сред вас!

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!