Семерджиев подгони и „Марици“-те за изкупните им цени

10 октомври 2012 в 21:12 2160 1

Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС
Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС

Месеци, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) удари производителите на „зелена“ енергия с орязване на изкупните цени и нови такси за достъп, Ангел Семерджиев се зае и с американските топлоелектроцентрали „AES Марица изток-1“ и „Maрица изток-3 ContourGlobal”.

Новината идва ден, след като вчера шефът на регулатора заяви, че предстоят преговори с ТЕЦ-овете "Марица Изток-1" и "Марица Изток-3" за намаляването на цените на електроенергията, което се предвижда в договорите между държавата и собствениците на двете централи.

В традиционния вече стил на ГЕРБ, Семерджиев коментира „продажбата на българските ТЕЦ-ове“ по време на кабинета „Костов“ на чуждестранни компании заради необходимостта от инвестиции за скъпоструващата им поддръжка и въвеждане на европейски еконорми. „Държавата трябва по-добре да отстоява интересите си пред мощните корпорации които навлизат в държавата, заяви председателят на ДКЕВР в ефира на TV7.

Въпреки че самият Ангел Семерджиев непрекъснато твърди, че „комисията с никой не преговаря, а само излиза с решения“, този път шефът на регулатора се надява да се спазари с американските компании. Според него законовите рамки позволявали предоговарянето на условията на дългосрочните договори и за двата ТЕЦ-а. Според него България била единствената страна, която е попаднала в такова положение и той лично щял да обменя опит със страни като Полша и Унгария. Очаквало се в преговорите в началото на следващия месец да вземе участие и ресорното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Ангел Семерджиев за пореден път отхвърли всякакви прогнози за евентуалния спад на цените на тока, като поясни, че имало „много допълнителни разходи, които вдигат цената на тока“. Такива например са разходите около квотите за вредни емисии, които трябва да влязат в сила в ЕС от 2013 г.

Семерджиев не пропусна и да защити държавната енергетика, която според него била най-ощетена от всички допълнителни разходи като присъединяването на централите от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и въвеждането на задължителната търговия с вредните емисии.„Ние не трябва да забравяме, че всички допълнителни плащания са за сметка на НЕК (Националната електрическа компания)“, категоричен бе шефът на ДКЕВР.

Въведената преди месец от ДКЕВР т.нар. цена за достъп за „зелените“ централи постави въпроса и за евентуалното въвеждане аналогични такси за други производители на електроенергия, с които НЕК има дългосрочни договори за изкупуване на тока по преференциални цени, каквито са „Марица изток 1“ (АES) и „Марица изток-3“ (Contour Global).

Николай Марченко

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews