Цветанов изрита протестиращия полицейски синдикат

Юлиан Христов 09 октомври 2012 в 14:51 7314 1

Протестът на полицаите в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на полицаите в София. Снимка: Сергей Антонов

МВР прекратява сътрудничеството си със Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Това стана ясно след проведеното днес извънредно заседание на Съвета за социално партньорство. 

Организацията е основният двигател на протестите на полицаите от последните седмици, на които те поставиха искания за  25% увеличение на заплатите, право да работят допълнително извън структурите на МВР и за по-добри условия на труд. Исканията им обаче срещнаха пълно неразбиране от страна както на Министерството на финансите (МФ) в лицето на министър Симеон Дянков, така и на ръководството на МВР.

Прекратяването на сътрудничеството между министерството и федерацията става с едномесечно предизвестие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Решението е взето в присъствието на представители на всичките 6 синдикални организации в МВР. Сътрудничеството с останалите синдикални организации ще продължи в рамките на Съвета за социално партньорство, съобщават още от ведомството. 

СФСМВР има близо 7000 души членска маса, което съставлява близо 15% от служителите в МВР. Това е и най-мащабната синдикална организация в сектора "Сигурност" и има изградени структури в почти цялата страна. 

На проведеното днес извънредно заседание на Съвета за социално партньорство са обсъдени предложенията от  синдикалните организации за увеличение на възнагражденията на служителите. Постигнато е съгласие за повишаване на размера на левовата равностойност на храната. Предвижда се средствата за това да дойдат от икономии в рамките на бюджета на министерството.

От министерството припомнят, че през 2011 година т.нар. порцион е увеличен с 30 лева. От май тази година с 5% нарасна и заплащането на служителите, работещи по трудови договори. От този месец се дава възможност на около 30 хиляди души от системата на МВР, които работят на 12 и 24-часови смени, да получават всеки месец ваучери за храна на стойност около 40 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови